tisdag 11 juni 2013

Dagens recept: Ugnsbräserad skinka

Fuskar och lägger in morgondagens recept idag, eftersom jag i morgon först ska ha dialys och sedan försöka hinna sova en stund innan det blir möte med Njurförbundet ... Håhå jaja!


DAGENS RECEPT 13-06-12

UGNSBRÄSERAD SKINKA

Genom att bräsera skinka i skivor med en fyllning av äpple och lök får du en god varmrätt snabbt och lätt. Du kan bräsera den antingen i ugn eller i panna ovanpå spisen. Har du ändå ugnen på kan du utnyttja värmen i den.

4 portioner

8 skivor lättrökt skinka
2 äpplen
2 - 3 späda purjolökar
½ tsk timjan
1 krm nejlikor
1 - 1½ dl äppelmust eller torrt vitt vin

ev gräddfil eller crème fraîche


Smörj ett ugnssäkert fat eller form.

Skala äpplena och ansa purjolöken. Riv äpplena på den grova sidan av rivjärnet. Strimla purjolöken fint. Blanda äpplen och lök. Krydda med timjan och nejlikor. Du behöver inget salt i fyllningen, skinkan är salt.

Lägg fyllningen på skinkskivorna och vik dem dubbla. Lägg dem på fatet. Häll på äppelmust eller vitt vin. Bräsera i ugn vid 200° ca 15 minuter eller tills allt är genomvarmt. Fyllningen kan fortfarande vara litet knaprig.

Servera rätten direkt ur fatet med nykokt färskpotatis och sallad, gärna en bönsallad.

Om du vill kan du sila upp spadet från fatet och blanda det med gräddfil eller crème fraîche till en sås. Hetta upp försiktigt - såsen får inte koka, då skär den sig. Den får god smak av äppelmusten eller vinet och kryddorna.

Ca 10 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att bräsera i ugn


Snabbare:
Bräsera hela rätten ovanpå spisen i en låg, vid kastrull med tjock botten. Lägg skinkskivorna delvis ovanpå varandra så att hela bottnen av kastrullen blir täckt. Häll på äppelmust eller vin och sjud på svag värme ca 10 minuter eller tills allt är genomvarmt. Använd lock på kastrullen så att alla fina aromämnen blir kvar.

Annorlunda:
Du kan använda kassler till denna rätt. Beräkna 4 tjocka skivor. Skär en ficka i dem och fyll dem med blandningen enligt vårt recept. Lägg resten av fyllningen runt om skivorna. Strö gärna över 1 - 2 krossade vitlöksklyftor. Häll på vätskan och bräsera i ugn eller ovanpå spisen enligt vårt recept.

Kom ihåg:
Det finns både varmrökt och kallrökt skinka. Välj alltid varmrökt skinka till denna rätt, skinkan har genom rökningen då blivit "kokt" och är därför mör och fin.

Genom rökningen blir produkterna inte bara godare utan får dessutom vackrare färg och blir hållbara. Alla rökta varor är därför bra sommarmat, som kan hålla sig bra. Dessutom kräver de egentligen ingen tillagning utan kan ätas direkt med t ex nykokt färskpotatis eller kokta eller råa grönsaker.

Tips och idéer:
En låg, vid kastrull är idealisk inte bara för rätter av den här typen, utan också till att koka grönsaker i, att sjuda korv eller att göra snabbgrytor i. Också när du t ex vill koka äppel- eller päronhalvor i sockerlag passar en låg kastrull bäst. Till fisk är en sådan kastrull oumbärlig, det går lätt att ta upp fisken utan att den går sönder och kokningen (= sjudningen) går snabbare.












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar