DAGENS RECEPT 13-06-14
SPARRIS- OCH SPENATLÅDA
Den här rätten kan serveras enbart som en fin vegetarisk måltid. Du kan också bjuda den till kött eller fisk. Med sommarens fina grönsaker blir den en verklig festmåltid.
4 portioner
Ca 500 g färsk spenat
ca 400 g färsk sparris
vatten
2 tsk salt/l vatten
6 ägg
4 dl gräddmjölk, hälften av varje
ca 2 krm salt
1 krm vitpeppar
4 msk stark, riven ost
Rensa och skölj spenaten. Förväll den i lättsaltat vatten några minuter. Ta upp den och låt den rinna av. Skölj och skrapa sparrisen, dela den ev mitt itu och förväll den också i lättsaltat vatten ca 10 minuter. Ta upp den och låt den rinna av.
Hacka spenaten grovt. Lägg spenat och sparris i botten på ett smort, ugnssäkert fat eller i en form.
Vispa upp ägg och gräddmjölk. Smaksätt med litet salt och peppar. Häll äggstanningen över grönsakerna och strö över osten i ett jämnt lager. Grädda i ugn vid 175° ca 30 minuter eller tills äggstanningen stelnat och har fått fin färg.
Bjud rätten ur formen med tomatsallad och grovt bröd och smör.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att grädda
Billigare:
Lägg kokta, skivade, färska potatisar i botten på formen. Lägg den förvällda spenaten ovanpå. Uteslut sparris. Häll på äggstanningen och grädda som i vårt recept.
Enklare:
Använd djupfryst, lätt tinad spenat och sparris från burk, väl avrunnen, till denna rätt. Vispa samman äggstanningen och häll den över. Strö över ost. I övrigt som i vårt recept.
Variation:
Lägg spenaten i botten på formen som i vårt recept. Täck med rensad böckling i filéer eller med rökta makrillfiléer. Strö över finhackad gräslök. Häll över äggstanningen och grädda som i vårt recept.
Kom ihåg:
Omeletter av olika slag är bekväm och god sommarmat. De tar inte lång tid att laga, de blir både nyttiga och omväxlande och med försommarens första grönsaker blir de synnerligen lätta att variera. Du kan laga dem ovanpå spisen eller i ugn. Beräkna 1 msk vatten, grädde eller mjölk per ägg. Du kan fylla dem med rester av kött, fisk eller kyckling om du har, och fräscha upp dem med kryddgrönt som smaksättning.
Om du vill ha en riktigt fluffig omelett kan du först blanda äggulorna med mjölk, vatten eller grädde. Vispa sedan äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned dem i äggulesmeten. Grädda som i vårt recept.
Tips och idéer:
Rester av en omelett kan du skära i skivor och lägga som pålägg på en smörgås. Du kan också hastigt fräsa upp skivor av omelett i en stekpanna. Servera med sallad som lätt lunch eller kvällsmål.
Du kan grädda omelett i små portionsformar i stället för i en stor form. Gräddningen går då snabbare.
SPARRIS- OCH SPENATLÅDA
Den här rätten kan serveras enbart som en fin vegetarisk måltid. Du kan också bjuda den till kött eller fisk. Med sommarens fina grönsaker blir den en verklig festmåltid.
4 portioner
Ca 500 g färsk spenat
ca 400 g färsk sparris
vatten
2 tsk salt/l vatten
6 ägg
4 dl gräddmjölk, hälften av varje
ca 2 krm salt
1 krm vitpeppar
4 msk stark, riven ost
Rensa och skölj spenaten. Förväll den i lättsaltat vatten några minuter. Ta upp den och låt den rinna av. Skölj och skrapa sparrisen, dela den ev mitt itu och förväll den också i lättsaltat vatten ca 10 minuter. Ta upp den och låt den rinna av.
Hacka spenaten grovt. Lägg spenat och sparris i botten på ett smort, ugnssäkert fat eller i en form.
Vispa upp ägg och gräddmjölk. Smaksätt med litet salt och peppar. Häll äggstanningen över grönsakerna och strö över osten i ett jämnt lager. Grädda i ugn vid 175° ca 30 minuter eller tills äggstanningen stelnat och har fått fin färg.
Bjud rätten ur formen med tomatsallad och grovt bröd och smör.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att grädda
Billigare:
Lägg kokta, skivade, färska potatisar i botten på formen. Lägg den förvällda spenaten ovanpå. Uteslut sparris. Häll på äggstanningen och grädda som i vårt recept.
Enklare:
Använd djupfryst, lätt tinad spenat och sparris från burk, väl avrunnen, till denna rätt. Vispa samman äggstanningen och häll den över. Strö över ost. I övrigt som i vårt recept.
Variation:
Lägg spenaten i botten på formen som i vårt recept. Täck med rensad böckling i filéer eller med rökta makrillfiléer. Strö över finhackad gräslök. Häll över äggstanningen och grädda som i vårt recept.
Kom ihåg:
Omeletter av olika slag är bekväm och god sommarmat. De tar inte lång tid att laga, de blir både nyttiga och omväxlande och med försommarens första grönsaker blir de synnerligen lätta att variera. Du kan laga dem ovanpå spisen eller i ugn. Beräkna 1 msk vatten, grädde eller mjölk per ägg. Du kan fylla dem med rester av kött, fisk eller kyckling om du har, och fräscha upp dem med kryddgrönt som smaksättning.
Om du vill ha en riktigt fluffig omelett kan du först blanda äggulorna med mjölk, vatten eller grädde. Vispa sedan äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned dem i äggulesmeten. Grädda som i vårt recept.
Tips och idéer:
Rester av en omelett kan du skära i skivor och lägga som pålägg på en smörgås. Du kan också hastigt fräsa upp skivor av omelett i en stekpanna. Servera med sallad som lätt lunch eller kvällsmål.
Du kan grädda omelett i små portionsformar i stället för i en stor form. Gräddningen går då snabbare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar