DAGENS RECEPT 13-06-11
JULIENNESALLAD/GRÖNSALLAD
Sallader hör sommaren till och här är två fräscha, goda sallader att variera vardagsmaten med. Du kan smaksätta marinaden på olika sätt och ge varje sallad sin alldeles egen smak.
4 portioner
Sallad 1:
1 salladshuvud, t ex friséesallad
125 g färska champinjoner
1 bit gurka, ca 150 g
2 tomater
Sallad 2:
1 isbergssalladshuvud
1 morot
2 potatisar
1 - 3 stjälkar bladselleri
Marinad:
1½ msk vinäger
1 msk vatten
5 msk matolja
1 krm salt
1 krm vitpeppar
1 msk hackad persilja
1 msk stark senap
eller
2 msk tomatketchup
Sallad 1:
Skölj salladen och låt den rinna av väl. Skiva champinjonerna. Skölj och skiva gurkan och skär tomaterna i klyftor. Blanda alla ingredienserna till salladen i en skål. Blanda samman marinaden och häll den över salladen i serveringsögonblicket. Blanda salladen vid bordet.
Sallad 2:
Skölj och strimla isbergssalladen och lägg den i en skål, när den runnit av. Skölj och skala morot och potatis. Skölj bladsellerit. Skär morötter, potatis och bladselleri i nålfina strimlor (julienne). Förväll dem i kokande, lättsaltat vatten 2 - 3 minuter och låt dem rinna av. Blanda samman marinaden och låt de förvällda grönsakerna dra i marinaden ca 30 minuter. Blanda sedan samman alla ingredienser och servera salladen till rätter av kött, fisk eller kyckling.
Ca 10 minuter att tillaga
Ca 3 minuter att förvälla grönsaker
Ca 30 minuter att dra i marinaden
Annorlunda:
Uteslut tomater och gurka ur sallad 1 och blanda i stället i ca 400 g kokt broccoli, delad i mindre bitar. Låt gärna broccolin dra i marinaden ca 30 minuter innan du blandar den i salladen. I övrigt som i vårt recept.
Lägg gärna en kryddbukett, d v s 1 lagerblad, 1 kvist persilja, 1 kvist timjan och 1 liten strimla purjolök i kokvattnet, när du förväller grönsakerna till sallad 2. De får då en särskilt god och spännande smak. Strö över två hårdkokta, hackade ägg när du serverar salladen - det blir då en matig och mättande lunchrätt.
Blanda en sås av 3 msk mosad ädelost, 3 msk gräddfil och 2 msk olja. Smaksätt den med litet vitlök och gärna litet paprikapulver. Denna sås kan du använda till bägge salladerna.
Kom ihåg:
Om du har använt kokta grönsaker till någon rätt och har litet rester kvar, kan de mycket väl användas i en sallad. Skär dem bara i smala strimlor eller skivor och låt dem gärna dra i marinaden en stund, då får de "ny" smak. Litet klippt gräslök eller kryddkrasse ger fin smak åt såsen liksom hackad persilja, dill eller annat kryddgrönt.
Om du använder isbergssallad bör du plocka bort de yttre grova bladen. Oftast behöver du då inte skölja salladen utan kan strimla den direkt.
Tips och idéer:
Ett par msk solrosfrön eller jordnötter eller litet hackade nötter ger litet att tugga på i en sallad. Några små råa blomkålsbuketter är också bra att blanda i salladen.
Du kan blanda några msk keso i en sallad. Keson ger värdefullt protein till relativt lågt pris, och dessutom mättar den bra.
JULIENNESALLAD/GRÖNSALLAD
Sallader hör sommaren till och här är två fräscha, goda sallader att variera vardagsmaten med. Du kan smaksätta marinaden på olika sätt och ge varje sallad sin alldeles egen smak.
4 portioner
Sallad 1:
1 salladshuvud, t ex friséesallad
125 g färska champinjoner
1 bit gurka, ca 150 g
2 tomater
Sallad 2:
1 isbergssalladshuvud
1 morot
2 potatisar
1 - 3 stjälkar bladselleri
Marinad:
1½ msk vinäger
1 msk vatten
5 msk matolja
1 krm salt
1 krm vitpeppar
1 msk hackad persilja
1 msk stark senap
eller
2 msk tomatketchup
Sallad 1:
Skölj salladen och låt den rinna av väl. Skiva champinjonerna. Skölj och skiva gurkan och skär tomaterna i klyftor. Blanda alla ingredienserna till salladen i en skål. Blanda samman marinaden och häll den över salladen i serveringsögonblicket. Blanda salladen vid bordet.
Sallad 2:
Skölj och strimla isbergssalladen och lägg den i en skål, när den runnit av. Skölj och skala morot och potatis. Skölj bladsellerit. Skär morötter, potatis och bladselleri i nålfina strimlor (julienne). Förväll dem i kokande, lättsaltat vatten 2 - 3 minuter och låt dem rinna av. Blanda samman marinaden och låt de förvällda grönsakerna dra i marinaden ca 30 minuter. Blanda sedan samman alla ingredienser och servera salladen till rätter av kött, fisk eller kyckling.
Ca 10 minuter att tillaga
Ca 3 minuter att förvälla grönsaker
Ca 30 minuter att dra i marinaden
Annorlunda:
Uteslut tomater och gurka ur sallad 1 och blanda i stället i ca 400 g kokt broccoli, delad i mindre bitar. Låt gärna broccolin dra i marinaden ca 30 minuter innan du blandar den i salladen. I övrigt som i vårt recept.
Lägg gärna en kryddbukett, d v s 1 lagerblad, 1 kvist persilja, 1 kvist timjan och 1 liten strimla purjolök i kokvattnet, när du förväller grönsakerna till sallad 2. De får då en särskilt god och spännande smak. Strö över två hårdkokta, hackade ägg när du serverar salladen - det blir då en matig och mättande lunchrätt.
Blanda en sås av 3 msk mosad ädelost, 3 msk gräddfil och 2 msk olja. Smaksätt den med litet vitlök och gärna litet paprikapulver. Denna sås kan du använda till bägge salladerna.
Kom ihåg:
Om du har använt kokta grönsaker till någon rätt och har litet rester kvar, kan de mycket väl användas i en sallad. Skär dem bara i smala strimlor eller skivor och låt dem gärna dra i marinaden en stund, då får de "ny" smak. Litet klippt gräslök eller kryddkrasse ger fin smak åt såsen liksom hackad persilja, dill eller annat kryddgrönt.
Om du använder isbergssallad bör du plocka bort de yttre grova bladen. Oftast behöver du då inte skölja salladen utan kan strimla den direkt.
Tips och idéer:
Ett par msk solrosfrön eller jordnötter eller litet hackade nötter ger litet att tugga på i en sallad. Några små råa blomkålsbuketter är också bra att blanda i salladen.
Du kan blanda några msk keso i en sallad. Keson ger värdefullt protein till relativt lågt pris, och dessutom mättar den bra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar