FROMAGE MED VARM BÄRSÅS
6 - 8 personer
100 g sötmandel
4 - 5 bittermandlar
3/4 dl socker
2 dl mjölk
2 ägg
5 blad gelatin
4 dl vispgrädde
Bärsås:
1 l färska hallon eller 2 pkt frysta
2 dl vatten
ca ½ dl socker
2 tsk potatismjöl
Mal mandeln och vispa ihop den med socker, mjölk och ägg i en kastrull. Låt allt sjuda under vispning tills det tjocknar. Lägg då i de blötlagda, urkramade gelatinbladen och rör om så att de smälter.
Låt massan svalna innan den vispade grädden rörs ned. Häll krämen i en vattensköljd form och ställ den kallt att stelna.
Rensa bären om de är färska. Skölj helst inte. Lägg bären i en kastrull och hetta upp dem under omrörning med vatten och socker. Ta kastrullen från värmen och red av med potatismjölet utrört i en aning vatten. Låt såsen koka upp.
Stjälp upp fromagen på ett fat, doppa formen ett ögonblick i hett vatten så går det lättare. Strö över litet rostad mandel. Servera den varma bärsåsen till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar