FINSMAKARFÄRS MED CHAMPINJONSÅS
8 personer
500 g malet nötkött
300 g malet magert fläskkött
2 tsk salt
1½ krm svartpeppar
4 skivor vitt formbröd
3 dl grädde eller gräddmjölk
2 ägg
ca 1 dl rivet rotselleri
1 stor knippa persilja
3 msk tomatpuré
1 pressad vitlöksklyfta
eller 1 krm vitlökspulver
1 msk konjak
2 msk smör eller margarin
Sås:
1 burk champinjonsoppa
(med krämig konsistens)
1 burk skivade champinjoner (200 g)
2 dl mjölk
1 dl grädde
steksky
Smula brödet och låt det svälla i grädden eller gräddmjölken ca 10 minuter. Arbeta färsen smidig med salt och peppar. Blanda i ägg, rotselleri, hackad persilja, tomatpuré och vitlök. Forma färsen till en limpa och lägg den på ett gratängfat eller i en form. Stek i 175° 50 - 60 minuter. Pensla med smält matfett några gånger. Låt färsen vila en stund innan den skärs upp.
Fräs de skivade champinjonerna till såsen. Häll svampsoppan i en kastrull och späd med mjölk, grädde och ev steksky. Tillsätt champinjonerna. Koka upp och red av med litet vetemjöl utrört i vatten, om så önskas.
Servera färsen med såsen, ostbakad potatis och kokta grönsaker.
Ostbakad potatis:
8 stora potatisar
salt
150 g herrgårds- eller grevéost
Skala och klyv potatisarna. Ställ dem tätt i en smord, ugnssäker form. Salta litet och lägg på grovriven ost mot slutet. Baka i 175° ca 50 minuter.
8 personer
500 g malet nötkött
300 g malet magert fläskkött
2 tsk salt
1½ krm svartpeppar
4 skivor vitt formbröd
3 dl grädde eller gräddmjölk
2 ägg
ca 1 dl rivet rotselleri
1 stor knippa persilja
3 msk tomatpuré
1 pressad vitlöksklyfta
eller 1 krm vitlökspulver
1 msk konjak
2 msk smör eller margarin
Sås:
1 burk champinjonsoppa
(med krämig konsistens)
1 burk skivade champinjoner (200 g)
2 dl mjölk
1 dl grädde
steksky
Smula brödet och låt det svälla i grädden eller gräddmjölken ca 10 minuter. Arbeta färsen smidig med salt och peppar. Blanda i ägg, rotselleri, hackad persilja, tomatpuré och vitlök. Forma färsen till en limpa och lägg den på ett gratängfat eller i en form. Stek i 175° 50 - 60 minuter. Pensla med smält matfett några gånger. Låt färsen vila en stund innan den skärs upp.
Fräs de skivade champinjonerna till såsen. Häll svampsoppan i en kastrull och späd med mjölk, grädde och ev steksky. Tillsätt champinjonerna. Koka upp och red av med litet vetemjöl utrört i vatten, om så önskas.
Servera färsen med såsen, ostbakad potatis och kokta grönsaker.
Ostbakad potatis:
8 stora potatisar
salt
150 g herrgårds- eller grevéost
Skala och klyv potatisarna. Ställ dem tätt i en smord, ugnssäker form. Salta litet och lägg på grovriven ost mot slutet. Baka i 175° ca 50 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar