DAGENS RECEPT 13-06-30
SALLAD MED ÄDELOSTDRESSING
Nu har vi alla möjligheter att göra vår sallad riktigt försommarfräsch och spännande med olika slags örter och växter. Plocka gärna de första, späda maskrosbladen och litet ängssyra, skölj dem väl och blanda i sallad eller använd i soppa.
4 portioner
1 grönsalladshuvud
eller ½ isbergssallad
maskrosblad
blad av ängssyra
1 knippa rädisor
ev 100 g Keso
Dressing:
4 msk ädelost
2 dl gräddfil
1 msk citronsaft
1 msk senap
1 krossad vitlöksklyfta
Dela salladen, skölj bladen mycket väl i kallt vatten och lägg upp dem på hushållspapper att rinna av. Skölj maskrosblad och ängssyra väl. Skölj och skiva rädisorna.
Gör dressingen: Blanda samman den mosade ädelosten med gräddfilen. Tillsätt citronsaft, senap och vitlök.
Strimla allt det gröna. Lägg alla ingredienserna till salladen i en skål, tillsätt Keso och blanda försiktigt alltsammans. Häll över dressingen precis när du ska servera salladen. Blanda den vid bordet. Du kan också servera dressingen separat till salladen.
Gott att servera med hårdkokta ägg i halvor eller med förlorade ägg som lätt lunchrätt. Bjud gärna mörkt bröd till.
Ca 15 minuter att tillaga
Annorlunda:
Uteslut Keson och strö i stället över 2 hårdkoka, hackade ägg. Häll över dressingen och blanda salladen. Du kan också tillsätta 1 finstrimlad, späd purjolök.
Pröva gärna olika såser till en sallad som denna. Färska kryddörter finns det nu gott om och du kan smaksätta antingen en gräddfilssås eller en vinägrettsås med rikligt med klippt grönt som persilja, dill, gräslök, kryddkrasse eller körvel.
Du kan blanda råa, väl sköljda spenatblad i salladen eller de gröna bladen från rädisorna.
Kom ihåg:
Om du vill använda örter och blad som växer i naturen bör du inte plocka dem direkt vid en kraftigt trafikerad väg. Avgaser från motorfordon förstör både smak och utseende på växterna och dessutom kan växterna lagra giftiga ämnen.
Välj de späda bladen från maskros, om du plockar dem till sallad. De har fin, mild smak. De blad som hunnit bli mörkt gröna har en bitter smak och är hårda att tugga.
Ängssyra har en verkligt frisk, fin smak. Plocka alltid de första späda skotten.
Skölj alltid växter som du plockat i naturen mycket väl i kallt vatten.
Tips och idéer:
Plocka gärna både maskrosblad och späda blad från björk på försommaren. Skölj dem väl. Torka dem i ugn vid svag värme. Du kan sedan använda dem i en sallad, men framför allt till örtte - en god, hälsosam dryck.
Förvara vanlig sallad i en plastpåse eller plastburk med tättslutande lock i kylskåp. Då håller den sig fräsch och fin flera dagar.
SALLAD MED ÄDELOSTDRESSING
Nu har vi alla möjligheter att göra vår sallad riktigt försommarfräsch och spännande med olika slags örter och växter. Plocka gärna de första, späda maskrosbladen och litet ängssyra, skölj dem väl och blanda i sallad eller använd i soppa.
4 portioner
1 grönsalladshuvud
eller ½ isbergssallad
maskrosblad
blad av ängssyra
1 knippa rädisor
ev 100 g Keso
Dressing:
4 msk ädelost
2 dl gräddfil
1 msk citronsaft
1 msk senap
1 krossad vitlöksklyfta
Dela salladen, skölj bladen mycket väl i kallt vatten och lägg upp dem på hushållspapper att rinna av. Skölj maskrosblad och ängssyra väl. Skölj och skiva rädisorna.
Gör dressingen: Blanda samman den mosade ädelosten med gräddfilen. Tillsätt citronsaft, senap och vitlök.
Strimla allt det gröna. Lägg alla ingredienserna till salladen i en skål, tillsätt Keso och blanda försiktigt alltsammans. Häll över dressingen precis när du ska servera salladen. Blanda den vid bordet. Du kan också servera dressingen separat till salladen.
Gott att servera med hårdkokta ägg i halvor eller med förlorade ägg som lätt lunchrätt. Bjud gärna mörkt bröd till.
Ca 15 minuter att tillaga
Annorlunda:
Uteslut Keson och strö i stället över 2 hårdkoka, hackade ägg. Häll över dressingen och blanda salladen. Du kan också tillsätta 1 finstrimlad, späd purjolök.
Pröva gärna olika såser till en sallad som denna. Färska kryddörter finns det nu gott om och du kan smaksätta antingen en gräddfilssås eller en vinägrettsås med rikligt med klippt grönt som persilja, dill, gräslök, kryddkrasse eller körvel.
Du kan blanda råa, väl sköljda spenatblad i salladen eller de gröna bladen från rädisorna.
Kom ihåg:
Om du vill använda örter och blad som växer i naturen bör du inte plocka dem direkt vid en kraftigt trafikerad väg. Avgaser från motorfordon förstör både smak och utseende på växterna och dessutom kan växterna lagra giftiga ämnen.
Välj de späda bladen från maskros, om du plockar dem till sallad. De har fin, mild smak. De blad som hunnit bli mörkt gröna har en bitter smak och är hårda att tugga.
Ängssyra har en verkligt frisk, fin smak. Plocka alltid de första späda skotten.
Skölj alltid växter som du plockat i naturen mycket väl i kallt vatten.
Tips och idéer:
Plocka gärna både maskrosblad och späda blad från björk på försommaren. Skölj dem väl. Torka dem i ugn vid svag värme. Du kan sedan använda dem i en sallad, men framför allt till örtte - en god, hälsosam dryck.
Förvara vanlig sallad i en plastpåse eller plastburk med tättslutande lock i kylskåp. Då håller den sig fräsch och fin flera dagar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar