BALSAMICOFILÉ
Den milda och smakrika balsamvinägern är mycket god att krydda kött med. Det finns flera olika sorter med skiftande pris och smak, beroende på lagringstiden. Ju längre lagring desto godare vinäger och därmed också ett högre pris. Den starka syran försvinner ju längre vinägern lagras på speciella träfat. En vällagrad balsamvinäger är så mild och underbart god att den kan serveras till jordgubbar eller hallon. Gott till den här enkla kötträtten är råstekt klyftpotatis och lättwokade grönsaker. Köttet kan stekas i förväg och ljummas lätt i ugnen före serveringen. Köttet skärs därefter i rätt tunna skivor.
8 personer
1,2 kg oxfilé, rumstempererad
litet olivolja
Sås:
4 msk balsamvinäger
1 dl mild extra vergine olivolja
1 msk hackad färsk rosmarin
eller 1 tsk torkad
½ msk hackad oregano
eller 2 krm torkad
litet nymald svartpeppar
1½ msk torkad rosépeppar, lätt krossad
½ tsk salt
Pensla köttet helt lätt med olja.
Vispa samman såsen och låt den stå minst 15 minuter, gärna över natten, för att mogna i smak.
Bryn filén i het panna runt om. Sänk värmen och stick in en termometer och efterstek tills temperaturen gått upp till 55° för rött kött, 60° för rosa. Låt den vila några minuter innan du skär upp den och serverar den med råstekt klyftpotatis och såsen över.
Den milda och smakrika balsamvinägern är mycket god att krydda kött med. Det finns flera olika sorter med skiftande pris och smak, beroende på lagringstiden. Ju längre lagring desto godare vinäger och därmed också ett högre pris. Den starka syran försvinner ju längre vinägern lagras på speciella träfat. En vällagrad balsamvinäger är så mild och underbart god att den kan serveras till jordgubbar eller hallon. Gott till den här enkla kötträtten är råstekt klyftpotatis och lättwokade grönsaker. Köttet kan stekas i förväg och ljummas lätt i ugnen före serveringen. Köttet skärs därefter i rätt tunna skivor.
8 personer
1,2 kg oxfilé, rumstempererad
litet olivolja
Sås:
4 msk balsamvinäger
1 dl mild extra vergine olivolja
1 msk hackad färsk rosmarin
eller 1 tsk torkad
½ msk hackad oregano
eller 2 krm torkad
litet nymald svartpeppar
1½ msk torkad rosépeppar, lätt krossad
½ tsk salt
Pensla köttet helt lätt med olja.
Vispa samman såsen och låt den stå minst 15 minuter, gärna över natten, för att mogna i smak.
Bryn filén i het panna runt om. Sänk värmen och stick in en termometer och efterstek tills temperaturen gått upp till 55° för rött kött, 60° för rosa. Låt den vila några minuter innan du skär upp den och serverar den med råstekt klyftpotatis och såsen över.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar