DAGENS RECEPT 13-06-29
KYCKLING CORDON BLEU
Här har vi lagat en variation på Kalv Cordon Bleu, en berömd och välkänd rätt. Vi gör den på benfri kyckling i stället och den blir verkligen både god och saftig.
4 portioner
Ca 500 g benfritt kycklingbröst,
4 skivor
4 skivor lättrökt skinka
4 skivor ost, t ex Cheddar
vetemjöl
ev litet salt
2 krm vitpeppar
2 msk smör eller margarin
saft av ½ citron
1½ dl buljong
3 msk finklippt persilja
Lägg kycklingbröstskivorna mellan två smörpapper. Platta till dem med baksidan av en bredbladig kniv så att de blir tunna och jämna. Blanda mjöl och kryddor. Lägg en skiva skinka och en skiva ost på varje kycklingskiva. Rulla eller vik ihop dem och fäst med tandpetare eller steknål. Rulla eller vänd i mjölet.
Bryn matfettet i en stekpanna. Lägg ned kycklingrullarna och bryn dem lätt runt om. Minska värmen och låt dem steka sammanlagt ca 15 minuter eller tills de fått fin färg, verkar genomstekta och osten börjar smälta. Krydda lätt.
Ta upp kycklingrullarna, lägg dem på varmt fat och håll dem varma.
Vispa ur stekpannan med litet citronsaft och buljong. Låt skyn koka ihop och tillsätt persilja.
Bjud köttet med t ex kokt sparris eller gröna bönor, nykokt potatis och en sallad. Servera skyn till.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att steka
Variation:
Laga rätten på tunna skivor färsk skinka i stället. Strö då gärna litet klippt kryddgrönt på skivorna innan du lägger på skinka och ost. Basilika eller salvia är särskilt gott. I övrigt som i vårt recept.
Enklare:
Gör rätten på skivor av bogfläsk och använd skinka och tunna skivor av smältost som fyllning. Vik ihop skivorna. Bryn dem. I övrigt som i vårt recept.
Eller använd kycklinglår till rätten. Linda då in de brynta kycklinglåren i en skiva skinka. Lägg dem i stekpanna eller på ett ugnssäkert fat. Strö över rikligt med riven ost. Låt rätten eftersteka i panna ovanpå spisen eller i ugn. Stektid i stekpanna blir ca 20 minuter, i ugn ca 30 minuter. Använd lock på stekpannan om du steker ovanpå spisen.
Kom ihåg:
Det kan vara ekonomiskt att köpa hel färsk kyckling till denna rätt. Du kan då själv skära bort kycklingbröstet från skrovet. Av lår och vingar samt hals kan du sedan laga en god kycklinggryta. Av skrov och ben kan du koka fin buljong som stomme till en soppa. Men välj stor kyckling, annars blir bröstbitarna för små och för tunna.
Tips och idéer:
Om du själv ska skära loss köttet från kycklingen så använd en smal, vass och böjlig kniv. Skär först ett snitt på bägge sidor om bröstbenet. För sedan kniven längs bröstkorgen på kycklingen och skär så långt ned som möjligt. Skär från början bort lår och vingar eller klipp bort dem med en fågelsax eller vanlig hushållssax.
Frys in:
Du kan frysa in de här kycklingrullarna så snart de är fyllda. Packa dem i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.
KYCKLING CORDON BLEU
Här har vi lagat en variation på Kalv Cordon Bleu, en berömd och välkänd rätt. Vi gör den på benfri kyckling i stället och den blir verkligen både god och saftig.
4 portioner
Ca 500 g benfritt kycklingbröst,
4 skivor
4 skivor lättrökt skinka
4 skivor ost, t ex Cheddar
vetemjöl
ev litet salt
2 krm vitpeppar
2 msk smör eller margarin
saft av ½ citron
1½ dl buljong
3 msk finklippt persilja
Lägg kycklingbröstskivorna mellan två smörpapper. Platta till dem med baksidan av en bredbladig kniv så att de blir tunna och jämna. Blanda mjöl och kryddor. Lägg en skiva skinka och en skiva ost på varje kycklingskiva. Rulla eller vik ihop dem och fäst med tandpetare eller steknål. Rulla eller vänd i mjölet.
Bryn matfettet i en stekpanna. Lägg ned kycklingrullarna och bryn dem lätt runt om. Minska värmen och låt dem steka sammanlagt ca 15 minuter eller tills de fått fin färg, verkar genomstekta och osten börjar smälta. Krydda lätt.
Ta upp kycklingrullarna, lägg dem på varmt fat och håll dem varma.
Vispa ur stekpannan med litet citronsaft och buljong. Låt skyn koka ihop och tillsätt persilja.
Bjud köttet med t ex kokt sparris eller gröna bönor, nykokt potatis och en sallad. Servera skyn till.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att steka
Variation:
Laga rätten på tunna skivor färsk skinka i stället. Strö då gärna litet klippt kryddgrönt på skivorna innan du lägger på skinka och ost. Basilika eller salvia är särskilt gott. I övrigt som i vårt recept.
Enklare:
Gör rätten på skivor av bogfläsk och använd skinka och tunna skivor av smältost som fyllning. Vik ihop skivorna. Bryn dem. I övrigt som i vårt recept.
Eller använd kycklinglår till rätten. Linda då in de brynta kycklinglåren i en skiva skinka. Lägg dem i stekpanna eller på ett ugnssäkert fat. Strö över rikligt med riven ost. Låt rätten eftersteka i panna ovanpå spisen eller i ugn. Stektid i stekpanna blir ca 20 minuter, i ugn ca 30 minuter. Använd lock på stekpannan om du steker ovanpå spisen.
Kom ihåg:
Det kan vara ekonomiskt att köpa hel färsk kyckling till denna rätt. Du kan då själv skära bort kycklingbröstet från skrovet. Av lår och vingar samt hals kan du sedan laga en god kycklinggryta. Av skrov och ben kan du koka fin buljong som stomme till en soppa. Men välj stor kyckling, annars blir bröstbitarna för små och för tunna.
Tips och idéer:
Om du själv ska skära loss köttet från kycklingen så använd en smal, vass och böjlig kniv. Skär först ett snitt på bägge sidor om bröstbenet. För sedan kniven längs bröstkorgen på kycklingen och skär så långt ned som möjligt. Skär från början bort lår och vingar eller klipp bort dem med en fågelsax eller vanlig hushållssax.
Frys in:
Du kan frysa in de här kycklingrullarna så snart de är fyllda. Packa dem i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar