FESTMENY!
ROSTBIFF FRÅN ÖRTAGÅRDEN MED
VITLÖKSKRYDDAD POTATISSUFFLÉ
OCH MANGO- OCH AVOCADOSALSA
En moderniserad tjälknöl med mindre salt och mycket örtkryddor i lagen. Rostbiffen steks i 125°, läggs i en lag med örtkryddor och skärs upp i tunna skivor. Rostbiffen, som hör till vanligheterna på buffébordet, kan också serveras med en krämig potatisgratäng.
6 - 8 portioner
1½ kg rostbiff, innanlår eller bog
salt
svartpeppar från kvarnen
Örtlag:
1 l vatten
½ dl salt
1 gul lök, skalad och klyftad
2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
½ msk krossad svartpeppar
1 bunt färska, grovhackade örtkryddor,
t ex basilika och timjan
eller ½ dl torkade örtkryddor
1 knippa grovhackad persilja
Potatissufflé:
1 kg mjölig potatis, skalad
1 msk smör eller margarin
3 dl mjölk, kokt
1 - 2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
3 ägg
1 dl riven ost
Mango- och avocadosalsa:
2 mango samt 2 avocado, skalade,
urkärnade och grovhackade
1 röd paprika, urkärnad och tärnad
1 liten grön pepparfrukt, urkärnad
och finhackad
½ dl hackad timjan
½ dl apelsinjuice
½ dl limejuice (ca 2 limefrukter)
salt
svartpeppar från kvarnen
Sätt ugnen på 125°. Lägg köttet i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer i köttet. Krydda med salt och peppar. Stek köttet i nedre delen av ugnen tills termometern visar 65° (eller 60° om rostbiffen ska vara tydligt röd). Den tar ca 1½ timme, men tiden beror på köttets form. En långsmal köttbit blir färdig fortare än en knubbig.
Gör örtlagen samtidigt som rostbiffen sätts in i ugnen, så att lagen hinner kallna. Koka upp vattnet och lägg i lök och örter. Lägg den färdigstekta rostbiffen i en stor skål och häll över den kalla örtlagen. Rostbiffen behöver ligga i lagen 4 - 5 timmar men inte längre. Svep in den i folie och lägg in i kylskåp. Skiva upp den strax före servering och dekorera med färska örtkryddor.
Potatissufflé:
Sätt ugnen på 225°. Koka potatisen och mosa den. Blanda moset med smör, vitlök, mjölk och äggulor till ett mos som är litet lösare i konsistensen än vanligt potatismos. Salta och krydda. Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda det försiktigt med moset som sedan läggs i en smord, ugnssäker form. Strö över osten och grädda sufflén mitt i ugnen ca 20 minuter.
Salsa:
Blanda samman alla ingredienserna utom avocado till salsan. Lägg avocadon i botten på serveringsskålen och häll över salsan. Avocadon täcks av limejuice och mörknar inte. Rör om allt strax före servering.
ROSTBIFF FRÅN ÖRTAGÅRDEN MED
VITLÖKSKRYDDAD POTATISSUFFLÉ
OCH MANGO- OCH AVOCADOSALSA
En moderniserad tjälknöl med mindre salt och mycket örtkryddor i lagen. Rostbiffen steks i 125°, läggs i en lag med örtkryddor och skärs upp i tunna skivor. Rostbiffen, som hör till vanligheterna på buffébordet, kan också serveras med en krämig potatisgratäng.
6 - 8 portioner
1½ kg rostbiff, innanlår eller bog
salt
svartpeppar från kvarnen
Örtlag:
1 l vatten
½ dl salt
1 gul lök, skalad och klyftad
2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
½ msk krossad svartpeppar
1 bunt färska, grovhackade örtkryddor,
t ex basilika och timjan
eller ½ dl torkade örtkryddor
1 knippa grovhackad persilja
Potatissufflé:
1 kg mjölig potatis, skalad
1 msk smör eller margarin
3 dl mjölk, kokt
1 - 2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
3 ägg
1 dl riven ost
Mango- och avocadosalsa:
2 mango samt 2 avocado, skalade,
urkärnade och grovhackade
1 röd paprika, urkärnad och tärnad
1 liten grön pepparfrukt, urkärnad
och finhackad
½ dl hackad timjan
½ dl apelsinjuice
½ dl limejuice (ca 2 limefrukter)
salt
svartpeppar från kvarnen
Sätt ugnen på 125°. Lägg köttet i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer i köttet. Krydda med salt och peppar. Stek köttet i nedre delen av ugnen tills termometern visar 65° (eller 60° om rostbiffen ska vara tydligt röd). Den tar ca 1½ timme, men tiden beror på köttets form. En långsmal köttbit blir färdig fortare än en knubbig.
Gör örtlagen samtidigt som rostbiffen sätts in i ugnen, så att lagen hinner kallna. Koka upp vattnet och lägg i lök och örter. Lägg den färdigstekta rostbiffen i en stor skål och häll över den kalla örtlagen. Rostbiffen behöver ligga i lagen 4 - 5 timmar men inte längre. Svep in den i folie och lägg in i kylskåp. Skiva upp den strax före servering och dekorera med färska örtkryddor.
Potatissufflé:
Sätt ugnen på 225°. Koka potatisen och mosa den. Blanda moset med smör, vitlök, mjölk och äggulor till ett mos som är litet lösare i konsistensen än vanligt potatismos. Salta och krydda. Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda det försiktigt med moset som sedan läggs i en smord, ugnssäker form. Strö över osten och grädda sufflén mitt i ugnen ca 20 minuter.
Salsa:
Blanda samman alla ingredienserna utom avocado till salsan. Lägg avocadon i botten på serveringsskålen och häll över salsan. Avocadon täcks av limejuice och mörknar inte. Rör om allt strax före servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar