lördag 29 juni 2013

Biff med rödvinsbräserad rödlök och dragonsås

BIFF MED RÖDVINSBRÄSERAD RÖDLÖK
OCH DRAGONSÅS

Rödlök som fått koka sakta med rödvin, vinäger och honung ger ett lyft åt biffen, både vad beträffar smak och utseende. Det går heller inte åt så mycket smör. Det är inget måste att servera en sås till, men många tycker att det är godare med en krämig sås till biffen än bara en sky.

4 portioner

4 stora biffar eller 8 små,
marmorerade, ca 2 cm tjocka
salt
nymald svartpeppar

Rödlöksröra:
4 medelstora rödlökar, skivade
smör till stekning
½ dl rödvin
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk flytande honung
½ tsk salt
nymald svartpeppar

Dragonsås:
2 msk smör
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk fransk senap
1 tsk pressad citron
½ dl konjak
2 msk färsk hackad dragon
eller 2 tsk torkad
1 dl crème fraîche
½ dl sky från stekningen


Börja med garnityret till biffarna. Fräs rödlöken i smör i en kastrull, häll över rödvinet och lägg på ett lock. Ta av locket efter ca 10 minuter, när löken är mjuk. Blanda i vinäger, honung, salt och peppar och fortsätt att koka lökröran sakta tills all vätska har försvunnit.

Förbered sedan såsen, som ska bli färdig samtidigt som biffarna. Fräs vitlöken i smör. Tillsätt fransk senap, pressad citron, konjak och dragon och koka samman ett par minuter. Häll i crème fraîche och hetta upp. Bryn matfettet ljusbrunt och lägg i biffarna. Stek dem ca 2 minuter per sida eller tills rosa köttsaft tränger upp på den stekta ytan. Lägg upp biffarna med den heta löken på ett varmt uppläggningsfat.

Häll ½ dl vatten i stekpannan och sila sedan ned skyn i såsen. Servera biffarna med kokt potatis, dragonsås och en blandad grönsallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar