fredag 28 juni 2013

Dagens recept: Zucchinilåda

DAGENS RECEPT 13-06-28

ZUCCHINILÅDA

Zucchini är en gurkliknande grönsak som är både god och användbar. I Frankrike kallas den courgette och den säljs här ibland under namnet squash. Den är god att bl a gratinera eller som ingrediens i grytor.

4 portioner

Ca 3/4 kg zucchini
1 msk smör eller margarin
1 finhackad gul lök
1 krossad vitlöksklyfta
½ - 3/4 tsk salt
ev ½ dl vatten

2 dl mjölk
2 dl Keso
½ tsk salt
½ tsk oregano
½ tsk svartpeppar
2 ägg

riven stark ost, t ex parmesan


Skölj zucchinin, torka den och skär den i skivor. Fräs upp matfettet i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt lök, vitlök, salt och zucchini. Låt allt fräsa på svag värme ca 5 minuter. Tillsätt ev ½ dl vatten och låt allt ånga en stund.

Blanda samman mjölk, Keso och kryddor. Rör ned äggen. Lägg hälften av zucchinin i en smord, ugnssäker form. Häll över Keso-blandningen och lägg på resten av zucchinin. Strö över rikligt med riven ost. Grädda i ugn vid 200° ca 30 minuter eller tills osten fått fin färg och äggblandningen har stelnat.

Servera direkt ur formen med gott, mörkt bröd och smör. Du kan också servera bräckt skinka eller bacon till lådan.

Ca 10 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att grädda


Enklare:
Varva den smörfrästa zucchinin med smältost i skivor. Beräkna 250 g ost till vårt recept. Osten smälter ned under gräddningen och bildar en fin "ostsås". I övrigt som i vårt recept.

Snabbare:
Riv zucchinin på rivjärn och blanda den med finhackad lök och vitlök i en smord, ugnssäker form. Krydda som i vårt recept. Häll över en äggstanning på 4 ägg och 4 dl mjölk. Strö över riven ost och grädda som i vårt recept.

Annorlunda:
Du kan varva den skivade zucchinin med 200 g smörfräst, kryddad köttfärs i formen. Häll över en äggstanning och grädda som i vårt recept men strö över rikligt med riven ost.

Kom ihåg:
Zucchini är släkt med gurkan men något torrare och något mjöligare i konsistensen. Du kan använda den i sallader men den blir godast om du förväller, smörfräser eller t ex gratinerar den. Den är utmärkt i soppor och grytor - med eller utan kött - och du kan använda den till sås till spaghetti eller fylla den med köttfärs och gratinera den.

Zucchinin är bäst när den väger ca 300 g. Då är den mjäll och fin i konsistensen och har mild smak. Du kan använda hela zucchinin. Om den är större och grövre bör du peta bort kärnorna och ev skala zucchinin innan du lagar till den.

Tips och idéer:
Om du har en mixer går det snabbt och lätt att blanda samman Keso-blandningen i den. Den blir då slätare i konsistensen och inte så grynig.

Zucchinin är en mager grönsak och därför särskilt lämplig för den som vill kontrollera sin vikt. Den är samtidigt mättande och detta gör att den väl försvarar sin plats på det "smala" bordet.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar