söndag 23 juni 2013

Dagens recept: Glaserad jordgubbskaka

DAGENS RECEPT 13-06-23

GLASERAD JORDGUBBSKAKA

Detta blir en saftig kaka som kan serveras antingen till kaffe eller te eller som efterrätt med färska jordgubbar och glass eller grädde. Om du vill kan du göra dubbel sats och grädda kakan i långpanna.

1 kaka i en 1½-litersform

200 g smör eller margarin
2½ dl socker
3 ägg
1 dl hackade nötkärnor
2 dl mosade jordgubbar
ev 1 msk rivet citron- eller apelsinskal
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

florsocker och jordgubbssaft
hackade nötter


Rör smör och socker riktigt ljust och poröst. Tillsätt äggen, ett i sänder, och rör kraftigt. Rör ned nötter, jordgubbar och ev rivet fruktskal. Blanda väl. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned detta till sist.

Häll smeten i en väl smord, avlång brödform och grädda kakan i ugn vid från början 175° ca 30 minuter. Öka värmen till 200° och grädda ytterligare 15 - 20 minuter eller tills kakan fått fin färg och verkar genomgräddad. Pröva med sticka, den ska kännas torr.

Låt kakan stå en stund i formen innan du stjälper upp den. Lossa den från kanterna. Stjälp upp kakan och låt den svalna.

Glasera den med florsocker utrört med litet jordgubbssaft, ev också med mosade jordgubbar. Strö över hackade nötter.

Ca 25 minuter att förbereda
Ca 45 minuter att grädda


Annorlunda:
Du kan utesluta jordgubbarna och i stället tillsätta 2 dl lätt sockrade rabarber, skurna i mycket små tärningar. Mjöla dem innan du rör ned dem i smeten, de vill annars gärna sjunka till botten på kakan.

Festligare:
Du kan dela kakan mitt itu på längden och fylla den med en god smörkräm gjord på 150 g smör, 1 dl florsocker och 3 msk smält blockchoklad. Smält chokladen över svag värme. Häll den över det mjuka smöret och rör kraftigt. Tillsätt florsockret. Bred fyllningen mellan bottnarna. Bred resten ovanpå kakan. Garnera med skivor av banan och halverade vindruvor.

Kom ihåg:
Det finns flera olika sorters jordgubbar i handeln med olika smak, färg och utseende. Välj gärna mörka, nästan övermogna jordgubbar till den här kakan. Jordgubbar innehåller mycket C-vitamin men tyvärr förstörs det mesta av det vid gräddningen av kakan. Servera därför gärna färska jordgubbar till kakan.

Tips och idéer:
Det är alltid viktigt att blanda mjöl och bakpulver väl, innan du tillsätter det till en kaksmet. Bakpulvret kan annars lägga sig som små klimpar i smeten och då kan kakan antingen spricka under gräddningen eller bli ihålig och ojämn.

Om kakan spricker under gräddningen kan ugnstemperaturen ha varit för hög. Kolla alltid din ugn med separat termometer.

Frys in:
Alla mjuka kakor går egentligen bra att frysa. Baka gärna dubbel sats i två formar. Dela dem i lagom stora bitar - som du beräknar går åt per gång - och förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 5 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar