DAGENS RECEPT 13-06-24
FESTSOPPA MED SELLERI
En soppa passar bra alla årstider och är ett fint sätt att börja en måltid med. Här lagar vi en god soppa med både bladselleri och färsk spenat - nyttigt och vitaminrikt.
4 portioner
1 gul lök
1 morot
1 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
1½ l buljong
8 stjälkar bladselleri
100 g färsk spenat
saft av ½ citron
litet finrivet citronskal
Skala och hacka löken. Skala och skiva moroten. Fräs lök och morot en stund i matfett i en tjockbottnad kastrull. Dofta över mjölet. Späd efterhand med buljong och låt allt koka ca 15 minuter. Sila buljongen och passera lök och morot ned i buljongen.
Skölj och strimla bladsellerit. Skölj och dela spenaten. Häll soppan tillbaka i kastrullen. Tillsätt sellerit och låt det koka mjukt, ca 5 minuter. Tillsätt spenaten. Smaksätt soppan med citronsaft och litet rivet citronskal.
Servera soppan med t ex små ostsmörgåsar eller skinksmörgåsar.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att koka
Billigare:
Du kan dryga ut soppan och göra den billigare genom att tillsätta några potatisar i klyftor, helst då av den gamla potatisen, som gör soppan simmig. Späd ev också med litet mjölk och tillsätt sedan selleri och spenat som i vårt recept. Smaksätt med örtkryddor i stället för med citron.
Festligare:
Minska mängden buljong till 1 1/4 l och späd soppan med 3 dl kaffegrädde. Tillsätt selleri och spenat men också ca 100 g rensade räkor eller 100 g strimlad, rökt skinka precis när soppan ska serveras.
Kom ihåg:
I stället för bladselleri kan du använda 1 - 2 zucchini, som du strimlar och tillsätter i soppan. Smaksätt då gärna med sellerisalt eller örtkryddor - zucchini har mild smak.
Om bladsellerit verkar grovt bör du skala det med en tunn kniv, så att de grövsta bladtrådarna kommer bort. Spenatbladen kan du använda helt och hållet, om stjälkarna inte är för grova.
Tips och idéer:
Koka gärna kyckling - det är god sommarmat och passar bra i sallader av olika slag eller att lägga på dubbelsmörgåsar som utflyktsmat. Sila buljongen och frys in den, så har du en bra stomme till en soppa.
Frys in:
Soppor går fint att frysa in. Laga gärna dubbel sats och frys in den ena. Den här soppan kan dessutom serveras kall med enbart en klick gräddfil. Förpacka väl i täta burkar. Förvaringstid ca 3 månader.
FESTSOPPA MED SELLERI
En soppa passar bra alla årstider och är ett fint sätt att börja en måltid med. Här lagar vi en god soppa med både bladselleri och färsk spenat - nyttigt och vitaminrikt.
4 portioner
1 gul lök
1 morot
1 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
1½ l buljong
8 stjälkar bladselleri
100 g färsk spenat
saft av ½ citron
litet finrivet citronskal
Skala och hacka löken. Skala och skiva moroten. Fräs lök och morot en stund i matfett i en tjockbottnad kastrull. Dofta över mjölet. Späd efterhand med buljong och låt allt koka ca 15 minuter. Sila buljongen och passera lök och morot ned i buljongen.
Skölj och strimla bladsellerit. Skölj och dela spenaten. Häll soppan tillbaka i kastrullen. Tillsätt sellerit och låt det koka mjukt, ca 5 minuter. Tillsätt spenaten. Smaksätt soppan med citronsaft och litet rivet citronskal.
Servera soppan med t ex små ostsmörgåsar eller skinksmörgåsar.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 15 minuter att koka
Billigare:
Du kan dryga ut soppan och göra den billigare genom att tillsätta några potatisar i klyftor, helst då av den gamla potatisen, som gör soppan simmig. Späd ev också med litet mjölk och tillsätt sedan selleri och spenat som i vårt recept. Smaksätt med örtkryddor i stället för med citron.
Festligare:
Minska mängden buljong till 1 1/4 l och späd soppan med 3 dl kaffegrädde. Tillsätt selleri och spenat men också ca 100 g rensade räkor eller 100 g strimlad, rökt skinka precis när soppan ska serveras.
Kom ihåg:
I stället för bladselleri kan du använda 1 - 2 zucchini, som du strimlar och tillsätter i soppan. Smaksätt då gärna med sellerisalt eller örtkryddor - zucchini har mild smak.
Om bladsellerit verkar grovt bör du skala det med en tunn kniv, så att de grövsta bladtrådarna kommer bort. Spenatbladen kan du använda helt och hållet, om stjälkarna inte är för grova.
Tips och idéer:
Koka gärna kyckling - det är god sommarmat och passar bra i sallader av olika slag eller att lägga på dubbelsmörgåsar som utflyktsmat. Sila buljongen och frys in den, så har du en bra stomme till en soppa.
Frys in:
Soppor går fint att frysa in. Laga gärna dubbel sats och frys in den ena. Den här soppan kan dessutom serveras kall med enbart en klick gräddfil. Förpacka väl i täta burkar. Förvaringstid ca 3 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar