DAGENS RECEPT 13-06-19
GRILLAD REGNBÅGSLAX
En läcker fisk med härlig, kryddad fyllning är alltid gott, antingen du grillar den ute eller i ugn. Välj gärna regnbågslax, denna fina fisk som numera finns året runt.
4 portioner
4 regnbågslaxar, portionsfiskar
(ca 1 kg)
1½ tsk salt
Fyllning:
vitt bröd från 1/3 långfranska
2 msk smör eller margarin
2 äggulor
2 msk finhackad gul lök
1 msk finhackad kapris
2 msk finhackad persilja
ev 1 krossad vitlöksklyfta
olja till pensling
Sås:
2 dl gräddfil eller crème fraîche
2 krm vit- eller svartpeppar
2 msk finhackad kapris
Skölj fisken snabbt och torka den väl på både in- och utsidan. Salta lätt.
Gör fyllningen: Smula sönder inkråmet från det vita brödet. Blanda det med mjukt matfett, äggulor, lök, kapris, persilja och ev krossad vitlök. Lägg litet av fyllningen i varje fisk. Fäst ihop dem med tandpetare eller små grillnålar. Pensla fisken lätt med litet olja.
Grilla fisken på utegrill ca 8 minuter på varje sida eller i ugn i grillvärme ca 10 minuter på varje sida. Fisken ska vara genomstekt och ha fått lätt färg. Skinnet börjar släppa vid huvudet, när fisken är färdig.
Servera fisken varm och nygrillad med såsen och gärna också dill. Bjud citron till.
Ca 15 minuter att förbereda
16 - 20 minuter att grilla
Annorlunda:
Fyll fisken med ca 150 g färska, fint skivade champinjoner blandade med 3 msk mjukrört smör, saft av ½ citron och 3 msk finhackad persilja. Fäst ihop med tandpetare och grilla eller stek fisken som i vårt recept.
Enklare:
Lägg den rensade fisken på ett ugnssäkert fat. Strö över litet salt. Blanda samman vår fyllning och strö den över fisken. Häll på litet smält matfett, täck med folie och stek fisken i ugn vid 200° ca 25 minuter eller tills fisken är genomstekt och fast. Ta bort foliet mot slutet av stekningen så att fisken får lätt färg. Du kan också strö över ca 3 msk riven stark ost, t ex parmesan eller Svecia.
Kom ihåg:
När du grillar använder du mycket högre temperatur än när du steker. Det är därför viktigt att du passar det som ska grillas mycket väl, så att det inte blir bränt. Detta gäller i hög grad fisk, som snabbt blir färdig. Vid grillning kan det bildas en del ämnen som är direkt skadliga. Du kan därför, om du vill, linda in fisken i smort aluminiumfolie och göra små paket av den. Den får då inte kraftig färg på ytan och blir inte heller knaprig. Lägg paketen på utegrill eller på grillgaller över långpannan i ugnen. Grilla som i vårt recept. Beräkna ca 5 minuter längre tid.
Tips och idéer:
Var alltid försiktig med elden är grillbädden, om du grillar utomhus. Släck elden innan du lämnar platsen och låt utegrillen, om du använder en sådan, stå så att du har uppsikt över den.
Grillningstiden varierar med typ av grill som du använder. Pröva med sticka, så att du lätt kan avgöra om fisken är färdig.
GRILLAD REGNBÅGSLAX
En läcker fisk med härlig, kryddad fyllning är alltid gott, antingen du grillar den ute eller i ugn. Välj gärna regnbågslax, denna fina fisk som numera finns året runt.
4 portioner
4 regnbågslaxar, portionsfiskar
(ca 1 kg)
1½ tsk salt
Fyllning:
vitt bröd från 1/3 långfranska
2 msk smör eller margarin
2 äggulor
2 msk finhackad gul lök
1 msk finhackad kapris
2 msk finhackad persilja
ev 1 krossad vitlöksklyfta
olja till pensling
Sås:
2 dl gräddfil eller crème fraîche
2 krm vit- eller svartpeppar
2 msk finhackad kapris
Skölj fisken snabbt och torka den väl på både in- och utsidan. Salta lätt.
Gör fyllningen: Smula sönder inkråmet från det vita brödet. Blanda det med mjukt matfett, äggulor, lök, kapris, persilja och ev krossad vitlök. Lägg litet av fyllningen i varje fisk. Fäst ihop dem med tandpetare eller små grillnålar. Pensla fisken lätt med litet olja.
Grilla fisken på utegrill ca 8 minuter på varje sida eller i ugn i grillvärme ca 10 minuter på varje sida. Fisken ska vara genomstekt och ha fått lätt färg. Skinnet börjar släppa vid huvudet, när fisken är färdig.
Servera fisken varm och nygrillad med såsen och gärna också dill. Bjud citron till.
Ca 15 minuter att förbereda
16 - 20 minuter att grilla
Annorlunda:
Fyll fisken med ca 150 g färska, fint skivade champinjoner blandade med 3 msk mjukrört smör, saft av ½ citron och 3 msk finhackad persilja. Fäst ihop med tandpetare och grilla eller stek fisken som i vårt recept.
Enklare:
Lägg den rensade fisken på ett ugnssäkert fat. Strö över litet salt. Blanda samman vår fyllning och strö den över fisken. Häll på litet smält matfett, täck med folie och stek fisken i ugn vid 200° ca 25 minuter eller tills fisken är genomstekt och fast. Ta bort foliet mot slutet av stekningen så att fisken får lätt färg. Du kan också strö över ca 3 msk riven stark ost, t ex parmesan eller Svecia.
Kom ihåg:
När du grillar använder du mycket högre temperatur än när du steker. Det är därför viktigt att du passar det som ska grillas mycket väl, så att det inte blir bränt. Detta gäller i hög grad fisk, som snabbt blir färdig. Vid grillning kan det bildas en del ämnen som är direkt skadliga. Du kan därför, om du vill, linda in fisken i smort aluminiumfolie och göra små paket av den. Den får då inte kraftig färg på ytan och blir inte heller knaprig. Lägg paketen på utegrill eller på grillgaller över långpannan i ugnen. Grilla som i vårt recept. Beräkna ca 5 minuter längre tid.
Tips och idéer:
Var alltid försiktig med elden är grillbädden, om du grillar utomhus. Släck elden innan du lämnar platsen och låt utegrillen, om du använder en sådan, stå så att du har uppsikt över den.
Grillningstiden varierar med typ av grill som du använder. Pröva med sticka, så att du lätt kan avgöra om fisken är färdig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar