DAGENS RECEPT 13-06-18
KYCKLINGLEVER MED SPENAT
Både lever och njure är bra och nyttig och dessutom god mat. På kontinenten räknas lever och njure till delikatesserna. Kycklinglever, som vi använder här, har mild och fin smak.
4 portioner
200 g kycklinglever
200 g färska champinjoner
2 msk smör eller margarin
1 msk riven rå lök
1½ msk vetemjöl
2 dl grädde
½ - 1 dl crème fraîche
2 krm salt
1 krm vitpeppar
2 dl långkornigt ris
4 dl vatten
salt
300 g färsk spenat
eller 1 pkt djupfryst bladspenat (250 g)
ev persilja
Skölj kycklinglevern och låt den rinna av. Dela den i jämna bitar. Putsa och skiva de färska champinjonerna.
Koka riset i lättsaltat vatten ca 20 minuter eller enligt anvisningen på förpackningen.
Skölj och rensa den färska spenaten. Förväll den ett par minuter i lättsaltat vatten.
Medan riset kokar, gör i ordning leverstuvningen. Fräs upp champinjonerna i matfettet i en tjockbottnad kastrull. Låt dem fräsa på svag värme tills fettet trängt igenom. Tillsätt levern, öka värmen något och låt den bli lättbrynt.
Tillsätt löken och dofta över mjölet. Rör om väl. Späd med grädde och låt stuvningen koka ca 5 minuter. Tillsätt crème fraîche och kryddor.
Lägg upp den varma spenaten på ett fat. Lägg det heta riset ovanpå och stuvningen överst. Strö ev över litet persilja och servera genast.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att koka ris
Ca 5 minuter att förvälla spenat
Enklare:
Uteslut champinjonerna och ta i stället 350 g kycklinglever. Gör stuvningen enligt vårt recept. Uteslut spenaten och använd bara ris till rätten. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Gör stuvningen som i vårt recept med lever och champinjoner. Förväll spenaten. Servera rätten antingen i små bouchéer eller på smördegslängder eller lägg den i kronärtskocksbottnar eller på förvällda skivor av rotselleri. Du kan, om du vill, smaksätta stuvningen med litet sherry eller portvin. Om du vill göra rätten färdig i förväg kan du lägga upp allt på ett ugnssäkert fat. Strö över riven ost. Gratinera rätten i ugn vid 250° ca 15 minuter precis innan den ska serveras.
Kom ihåg:
Om du vill kan du låta kycklinglevern ligga i vatten eller mjölk ca 1 timme innan du ska tillaga den. Häll bort vätskan och torka levern ordentligt innan du bryner den.
När du förväller spenat ska du alltid hälla bort förvällningsvattnet. Använder du djupfryst spenat behöver du bara tina och värma den.
Tips och idéer:
En stuvning med svamp får särskilt god smak om du smaksätter den med antingen litet riven, rå lök eller ½ - 1 tsk ädelost/grönmögelost. Rör ned detta precis innan stuvningen är färdig.
Svamp ska alltid fräsa i matfettet så länge att fettet hinner "krypa ut" ur svampen igen. Då får du fram den bästa svampsmaken.
Frys in:
Om du köpt mycket kycklinglever till förmånligt pris är det idé att frysa in en del. Frys den rå eller gör en stuvning och frys in denna. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.
KYCKLINGLEVER MED SPENAT
Både lever och njure är bra och nyttig och dessutom god mat. På kontinenten räknas lever och njure till delikatesserna. Kycklinglever, som vi använder här, har mild och fin smak.
4 portioner
200 g kycklinglever
200 g färska champinjoner
2 msk smör eller margarin
1 msk riven rå lök
1½ msk vetemjöl
2 dl grädde
½ - 1 dl crème fraîche
2 krm salt
1 krm vitpeppar
2 dl långkornigt ris
4 dl vatten
salt
300 g färsk spenat
eller 1 pkt djupfryst bladspenat (250 g)
ev persilja
Skölj kycklinglevern och låt den rinna av. Dela den i jämna bitar. Putsa och skiva de färska champinjonerna.
Koka riset i lättsaltat vatten ca 20 minuter eller enligt anvisningen på förpackningen.
Skölj och rensa den färska spenaten. Förväll den ett par minuter i lättsaltat vatten.
Medan riset kokar, gör i ordning leverstuvningen. Fräs upp champinjonerna i matfettet i en tjockbottnad kastrull. Låt dem fräsa på svag värme tills fettet trängt igenom. Tillsätt levern, öka värmen något och låt den bli lättbrynt.
Tillsätt löken och dofta över mjölet. Rör om väl. Späd med grädde och låt stuvningen koka ca 5 minuter. Tillsätt crème fraîche och kryddor.
Lägg upp den varma spenaten på ett fat. Lägg det heta riset ovanpå och stuvningen överst. Strö ev över litet persilja och servera genast.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att koka ris
Ca 5 minuter att förvälla spenat
Enklare:
Uteslut champinjonerna och ta i stället 350 g kycklinglever. Gör stuvningen enligt vårt recept. Uteslut spenaten och använd bara ris till rätten. I övrigt som i vårt recept.
Festligare:
Gör stuvningen som i vårt recept med lever och champinjoner. Förväll spenaten. Servera rätten antingen i små bouchéer eller på smördegslängder eller lägg den i kronärtskocksbottnar eller på förvällda skivor av rotselleri. Du kan, om du vill, smaksätta stuvningen med litet sherry eller portvin. Om du vill göra rätten färdig i förväg kan du lägga upp allt på ett ugnssäkert fat. Strö över riven ost. Gratinera rätten i ugn vid 250° ca 15 minuter precis innan den ska serveras.
Kom ihåg:
Om du vill kan du låta kycklinglevern ligga i vatten eller mjölk ca 1 timme innan du ska tillaga den. Häll bort vätskan och torka levern ordentligt innan du bryner den.
När du förväller spenat ska du alltid hälla bort förvällningsvattnet. Använder du djupfryst spenat behöver du bara tina och värma den.
Tips och idéer:
En stuvning med svamp får särskilt god smak om du smaksätter den med antingen litet riven, rå lök eller ½ - 1 tsk ädelost/grönmögelost. Rör ned detta precis innan stuvningen är färdig.
Svamp ska alltid fräsa i matfettet så länge att fettet hinner "krypa ut" ur svampen igen. Då får du fram den bästa svampsmaken.
Frys in:
Om du köpt mycket kycklinglever till förmånligt pris är det idé att frysa in en del. Frys den rå eller gör en stuvning och frys in denna. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar