DAGENS RECEPT 13-06-17
PERSIKOR I HALLONSÅS
Det här är en riktig sommarefterrätt - färska persikor med färska hallon och grädde. Det är roligt att kunna njuta av både bär och frukt i säsong men glöm för den skull inte att spara något för höst och vinter.
4 portioner
4 färska persikor
3 dl vatten
1 dl socker
½ l hallon
½ msk maizenamjöl eller potatismjöl
2 dl vispgrädde
färska hallon
Skölj persikorna. Doppa dem i varmt vatten ett ögonblick och dra av skalet. Koka upp vatten och socker. Dela persikorna och ta ur kärnorna. Låt persikohalvorna sjuda några minuter i sockerlagen tills de är precis mjuka och genomkokta. Låt dem svalna i lagen.
Mosa hallonen. Lägg dem i en kastrull. Blanda ned maizena- eller potatismjölet i ca 1 dl av den kalla sockerlagen. Tillsätt detta till hallonen. Låt hallonblandningen sjuda upp under ständig omrörning. Låt den sedan kallna.
Lägg persikohalvorna i portionsskålar. Häll över hallonsåsen och låt stå kallt ca 1 timme.
Vispa grädden till hårt skum. Garnera med grädde och färska hallon. Servera.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att koka
Ca 1 timme i kylskåp
Snabbare:
Använd konserverade persikor till rätten. Låt dem rinna av. Använd litet av lagen att späda hallonpurén med. Du kan också hälla över enbart mosade hallon utan att göra sås av dem.
Festligare:
Lägg några krossade mandelkakor i botten på varje portionsskål eller lägg litet flisad mandelmassa i botten. Lägg på persikohalvorna. Häll över hallonsåsen. Garnera varje skål med 2 - 4 msk vaniljglass och 2 msk vispad grädde. Strö över flisad mandel. Du kan ev hälla litet likör över frukten, om du vill.
Kom ihåg:
Färska persikor är en härlig sommarfrukt, som vi kan njuta av under viss tid. De importeras från framför allt Italien och Grekland. Skalet är ludet och många föredrar att skala persikor också när de äts råa.
En mogen persika ska kännas mjuk men inte mosig. Då har den mest arom och ett saftigt fruktkött. Du kan få hårda persikor att eftermogna i rumstemperatur på 1 - 3 dagar.
Tips och idéer:
Persikor mörknar mycket lätt och snabbt i luften, sedan de skalats och delats. Koka därför upp sockerlagen och lägg ned frukten i den med detsamma. Du kan också pressa litet citron över frukten, när du skalat den. Låt också frukten kallna i lagen.
PERSIKOR I HALLONSÅS
Det här är en riktig sommarefterrätt - färska persikor med färska hallon och grädde. Det är roligt att kunna njuta av både bär och frukt i säsong men glöm för den skull inte att spara något för höst och vinter.
4 portioner
4 färska persikor
3 dl vatten
1 dl socker
½ l hallon
½ msk maizenamjöl eller potatismjöl
2 dl vispgrädde
färska hallon
Skölj persikorna. Doppa dem i varmt vatten ett ögonblick och dra av skalet. Koka upp vatten och socker. Dela persikorna och ta ur kärnorna. Låt persikohalvorna sjuda några minuter i sockerlagen tills de är precis mjuka och genomkokta. Låt dem svalna i lagen.
Mosa hallonen. Lägg dem i en kastrull. Blanda ned maizena- eller potatismjölet i ca 1 dl av den kalla sockerlagen. Tillsätt detta till hallonen. Låt hallonblandningen sjuda upp under ständig omrörning. Låt den sedan kallna.
Lägg persikohalvorna i portionsskålar. Häll över hallonsåsen och låt stå kallt ca 1 timme.
Vispa grädden till hårt skum. Garnera med grädde och färska hallon. Servera.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att koka
Ca 1 timme i kylskåp
Snabbare:
Använd konserverade persikor till rätten. Låt dem rinna av. Använd litet av lagen att späda hallonpurén med. Du kan också hälla över enbart mosade hallon utan att göra sås av dem.
Festligare:
Lägg några krossade mandelkakor i botten på varje portionsskål eller lägg litet flisad mandelmassa i botten. Lägg på persikohalvorna. Häll över hallonsåsen. Garnera varje skål med 2 - 4 msk vaniljglass och 2 msk vispad grädde. Strö över flisad mandel. Du kan ev hälla litet likör över frukten, om du vill.
Kom ihåg:
Färska persikor är en härlig sommarfrukt, som vi kan njuta av under viss tid. De importeras från framför allt Italien och Grekland. Skalet är ludet och många föredrar att skala persikor också när de äts råa.
En mogen persika ska kännas mjuk men inte mosig. Då har den mest arom och ett saftigt fruktkött. Du kan få hårda persikor att eftermogna i rumstemperatur på 1 - 3 dagar.
Tips och idéer:
Persikor mörknar mycket lätt och snabbt i luften, sedan de skalats och delats. Koka därför upp sockerlagen och lägg ned frukten i den med detsamma. Du kan också pressa litet citron över frukten, när du skalat den. Låt också frukten kallna i lagen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar