onsdag 19 juni 2013

Dagens recept: Fläskköttsgryta med lök

DAGENS RECEPT 13-06-20

FLÄSKKÖTTSGRYTA MED LÖK

Fläskkött hör till de köttslag som är både goda och lätta att laga till. Det passar med de flesta grönsaker och kryddor. Ofta säljs just grytbitar till specialpriser så passa på att laga en god gryta.

4 portioner

Ca 500 g grytbitar av fläskkött
4 gula lökar
1 msk smör eller margarin
1/4 tsk salt
2 krm timjan
2 krm ingefära
3 msk finhackad persilja
1 krossad vitlöksklyfta
1 lagerblad
2 msk vetemjöl
3 - 4 dl vatten eller buljong


Putsa köttet och skär det i jämna tärningar. Skala och skiva löken. Bryn först löken i litet matfett i en stekgryta. Den ska få lätt färg utan att bli bränd. Ta upp den. Bryn därefter köttet väl runt om. Tillsätt löken till grytan.

Tillsätt alla kryddor och persiljan. Rör om väl. Ta grytan från värmen och dofta över mjölet. Späd med vatten eller buljong. Minska på saltet om du använder buljong. Rör om väl. Sätt grytan på värmen igen. Låt allt småputtra på jämn värme ca 35 minuter eller tills köttet är precis genomstekt. Pröva med sticka.

Servera rätten direkt ur grytan med kokt nypotatis, en råkostsallad eller en fräsch grönsallad.


Ca 15 minuter att förbereda
Ca 35 minuter att eftersteka


Snabbare:
Välj skivor av magert bogfläsk till rätten i stället. Beräkna 400 g. Skala och skiva löken och bryn den som i vårt recept. Bryn bogfläsket. Varva allt i en stekpanna. Späd med ca 1½ dl vatten eller buljong. Krydda som i vårt recept. Låt allt puttra ca 15 minuter på svag värme. Servera.

Annorlunda:
Dryga ut rätten med 3 rårivna morötter och 1 råriven palsternacka. Tillsätt detta när ca 15 minuter av efterstekningen återstår. Rätten räcker nu till ca 6 portioner.

Kom ihåg:
Om du har mjöl i en gryträtt, så vill den gärna fastna i botten på kastrullen. Rör då och då under efterstekningen. Späd med mer vätska om rätten blir för tjock.

Olika buljongpreparat har olika salthalt. Det är därför klokt att alltid minska på saltet i ett recept om du använder buljong i stället för vatten att späda med. Du kan lätt smaksätta med mer salt när rätten är färdig.

Tips och idéer:
Ingefära, kryddnejlika, mejram och timjan är goda till smaksättning av griskött.

Du kan späda den här grytan med litet lättöl eller pilsner, det ger en god smak.

Du kan tillsätta 1 tsk vinäger till grytan under efterstekningen, det ger fin brytning och gör köttet mört.

Frys in:
Gryträtter går fint att frysa in. Laga gärna dubbel sats (minska något på vätskan) och frys in en del. Låt rätten kallna. Förpacka väl i formar. Förvaringstid ca 3 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar