DAGENS RECEPT 13-06-16
FRUKOSTLÅDA MED OST
Den här ostlådan gör vi särskilt försommarlik och fräsch genom att grädda den på en bädd av antingen spenat eller nässlor. Du kan också tillsätta rester av kött, fisk eller fågel och på så sätt göra rester mer attraktiva.
4 portioner
300 g färsk spenat
eller 1 pkt djupfryst spenat (ca 150 g)
eller ½ l färska nässlor
3 msk finhackad gräslök
3 msk finhackad persilja
5 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
2 krm vitpeppar
ca 3 dl stark, god, riven ost
Garnering:
färsk paprika
eller finhackad gräslök
eller skivad tomat
Rensa spenat eller nässlor. Låt ev fryst spenat tina och rinna av. Förväll färsk spenat eller nässlor i lättsaltat vatten några minuter. Ta upp dem och låt dem rinna av. Hacka dem.
Smörj en ugnssäker form. Lägg spenat eller nässlor i botten och strö över gräslök och persilja. Vispa samman äggen med mjölken och tillsätt salt och peppar. Rör ned osten. Häll äggstanningen över det gröna i formen.
Grädda lådan vid 175° på nedre falsen i ugnen ca 30 minuter eller tills äggstanningen stelnat och fått svag färg. Garnera med antingen färsk paprika i strimlor eller med finhackad gräslök eller tomater i skivor.
Servera med t ex en svampsås eller tomatsås och med ett gott bröd och smör.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att grädda
Annorlunda:
Lägg ca 200 g rökt eller kokt skinka i strimlor i botten på den smorda formen. Täck med spenat eller nässlor. Häll äggstanningen över och grädda som i vårt recept.
Snabbare:
Gör en fransk omelett på 5 ägg, 5 - 6 msk vatten eller grädde, 2 krm salt och 1 krm vitpeppar. Fräs upp matfett i en stekpanna eller omelettpanna. Häll i äggsmeten och låt den halvstelna. Strö då över osten och grädda omeletten tills den är fast i botten men fortfarande krämig på ytan. Bjud stuvad eller smörfräst spenat eller nässlor till.
Du kan också strö över rikligt med klippt grönt som gräslök, persilja eller körvel. Rökt fisk som makrill eller böckling är gott att bjuda till.
Kom ihåg:
Genom att ersätta 1 eller 2 ägg med vetemjöl kan du göra rätten billigare. 1 ägg kan bytas ut mot 1 msk vetemjöl. Du kan också använda potatismjöl som bindemjöl i äggstanningen. ½ - 3/4 msk potatismjöl kan ersätta 1 ägg. Om du har överblivna äggvitor eller äggulor i kylskåpet kan du använda dem i äggstanningen.
Grädda alltid äggstanningar vid låg, jämn värme, ca 175°. Då koagulerar äggstanningen jämnt och fint. Har du för kraftig värme pressas mer vätska ur den och den blir vattnig, grynig och blåsig.
Smörj alltid formen väl när du gräddar äggrätter. Ägg har nämligen en benägenhet att fastna längs kanterna och det kan bli svårt att diska formen efteråt.
Tips och idéer:
Nässlor - brännässlor - är verkligen både goda och nyttiga. Men ha alltid vantar på dig när du plockar dem, så att du inte bränner fingrarna.
Skölj alltid nässlor väl i flera kalla vatten. Mycket sand och jord kan gömma sig i bladvecken och det är viktigt att du får bort det, innan du lagar till en rätt med nässlor.
FRUKOSTLÅDA MED OST
Den här ostlådan gör vi särskilt försommarlik och fräsch genom att grädda den på en bädd av antingen spenat eller nässlor. Du kan också tillsätta rester av kött, fisk eller fågel och på så sätt göra rester mer attraktiva.
4 portioner
300 g färsk spenat
eller 1 pkt djupfryst spenat (ca 150 g)
eller ½ l färska nässlor
3 msk finhackad gräslök
3 msk finhackad persilja
5 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
2 krm vitpeppar
ca 3 dl stark, god, riven ost
Garnering:
färsk paprika
eller finhackad gräslök
eller skivad tomat
Rensa spenat eller nässlor. Låt ev fryst spenat tina och rinna av. Förväll färsk spenat eller nässlor i lättsaltat vatten några minuter. Ta upp dem och låt dem rinna av. Hacka dem.
Smörj en ugnssäker form. Lägg spenat eller nässlor i botten och strö över gräslök och persilja. Vispa samman äggen med mjölken och tillsätt salt och peppar. Rör ned osten. Häll äggstanningen över det gröna i formen.
Grädda lådan vid 175° på nedre falsen i ugnen ca 30 minuter eller tills äggstanningen stelnat och fått svag färg. Garnera med antingen färsk paprika i strimlor eller med finhackad gräslök eller tomater i skivor.
Servera med t ex en svampsås eller tomatsås och med ett gott bröd och smör.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att grädda
Annorlunda:
Lägg ca 200 g rökt eller kokt skinka i strimlor i botten på den smorda formen. Täck med spenat eller nässlor. Häll äggstanningen över och grädda som i vårt recept.
Snabbare:
Gör en fransk omelett på 5 ägg, 5 - 6 msk vatten eller grädde, 2 krm salt och 1 krm vitpeppar. Fräs upp matfett i en stekpanna eller omelettpanna. Häll i äggsmeten och låt den halvstelna. Strö då över osten och grädda omeletten tills den är fast i botten men fortfarande krämig på ytan. Bjud stuvad eller smörfräst spenat eller nässlor till.
Du kan också strö över rikligt med klippt grönt som gräslök, persilja eller körvel. Rökt fisk som makrill eller böckling är gott att bjuda till.
Kom ihåg:
Genom att ersätta 1 eller 2 ägg med vetemjöl kan du göra rätten billigare. 1 ägg kan bytas ut mot 1 msk vetemjöl. Du kan också använda potatismjöl som bindemjöl i äggstanningen. ½ - 3/4 msk potatismjöl kan ersätta 1 ägg. Om du har överblivna äggvitor eller äggulor i kylskåpet kan du använda dem i äggstanningen.
Grädda alltid äggstanningar vid låg, jämn värme, ca 175°. Då koagulerar äggstanningen jämnt och fint. Har du för kraftig värme pressas mer vätska ur den och den blir vattnig, grynig och blåsig.
Smörj alltid formen väl när du gräddar äggrätter. Ägg har nämligen en benägenhet att fastna längs kanterna och det kan bli svårt att diska formen efteråt.
Tips och idéer:
Nässlor - brännässlor - är verkligen både goda och nyttiga. Men ha alltid vantar på dig när du plockar dem, så att du inte bränner fingrarna.
Skölj alltid nässlor väl i flera kalla vatten. Mycket sand och jord kan gömma sig i bladvecken och det är viktigt att du får bort det, innan du lagar till en rätt med nässlor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar