DAGENS RECEPT 13-06-15
SOMMARKOTLETTER AV KALV
Kotletter av kalv eller ungnöt blir riktig sommarmat om de som här kryddas med sommarfräscht grönt. Små tomater (körsbärs- eller cocktailtomater) smakar gott till.
4 portioner
4 kotletter av kalv eller ungnöt
grahamsmjöl
1 msk matolja
1 msk smör eller margarin
1 msk rödvinsvinäger
2 dl buljong
2 skivor bacon
4 msk hackad persilja
4 msk hackad gräslök
litet citronmeliss eller körvel
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
8 - 12 körsbärstomater
1 msk smör eller margarin
2 msk hackad persilja
Putsa kotletterna och vänd dem i grahamsmjöl. Hetta upp matolja och matfett i en stekpanna och bryn kotletterna vackert bruna på bägge sidor. Lägg dem på ett ugnssäkert fat.
Vispa ur stekpannan med vinäger och buljong. Häll skyn över kotletterna. Torka ur stekpannan. Strimla och fräs upp baconet. Tillsätt allt det gröna och blanda det med baconet. Häll blandningen över kotletterna. Salta lätt och strö över peppar. Täck fatet med aluminiumfolie.
Efterstek i ugn vid 200° i ca 15 minuter eller tills kotletterna är lätt rosa inuti. Vill du ha dem mer genomstekta måste du öka stektiden något.
Skär ett kryss i tomaterna. Smält matfettet i en tjockbottnad kastrull, lägg i tomaterna och låt dem "ånga" i kastrullen ca 5 minuter. Strö över persilja. Servera dem till kotletterna.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att eftersteka
Billigare:
Laga den här rätten på fläskkotletter i stället. Välj gärna litet fetare kotletter och snitta fettkanten på ett par ställen innan du bryner dem. I övrigt som i vårt recept.
Annorlunda:
Stek kotletterna ovanpå spisen och servera med ett kryddsmör. Blanda först 50 g smör med ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar. Tillsätt 3 msk finhackad körvel eller en blandning av gräslök och persilja. Bryn kotletterna som i vårt recept. Lägg på kryddsmöret. Lägg lock på stekpannan och låt kotletterna sakta eftersteka på svag värme ca 5 minuter. Späd då med litet buljong till en kraftig, god sky. Bjud kotletterna med sockerärter eller gröna bönor eller med kokt blomkål och gärna nypotatis.
Kom ihåg:
Du kan förbereda den här rätten i god tid, bryna kotletterna och lägga dem på fatet. Efterstek sedan i ugn när rätten ska serveras, men lägg till 10 minuter i ugnen om kotletterna är helt kalla.
Kalvkotletter förekommer inte så ofta hos oss, men du kan använda biffkotletter av ungnöt i stället. Det köttet har en fin smak men är mörkare än kalvkött.
Var noga när du steker kotletter i panna ovanpå spisen. Torka av kotletterna. Bryn fettet. Vänd kotletterna så snart de fått fin färg och minska värmen under efterstekningen. Krydda alltid köttet efter bryningen.
Tips och idéer:
Spara gärna sky när du stekt en stek, t ex rostbiff eller liknande. Sila upp den, häll den i små plastbägare och frys in. Då har du alltid en god stomme till en sås - det är både gott och praktiskt. Sky efter stekt kyckling har mild, fin smak, efter en grytstek blir den kraftigare i smak.
SOMMARKOTLETTER AV KALV
Kotletter av kalv eller ungnöt blir riktig sommarmat om de som här kryddas med sommarfräscht grönt. Små tomater (körsbärs- eller cocktailtomater) smakar gott till.
4 portioner
4 kotletter av kalv eller ungnöt
grahamsmjöl
1 msk matolja
1 msk smör eller margarin
1 msk rödvinsvinäger
2 dl buljong
2 skivor bacon
4 msk hackad persilja
4 msk hackad gräslök
litet citronmeliss eller körvel
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
8 - 12 körsbärstomater
1 msk smör eller margarin
2 msk hackad persilja
Putsa kotletterna och vänd dem i grahamsmjöl. Hetta upp matolja och matfett i en stekpanna och bryn kotletterna vackert bruna på bägge sidor. Lägg dem på ett ugnssäkert fat.
Vispa ur stekpannan med vinäger och buljong. Häll skyn över kotletterna. Torka ur stekpannan. Strimla och fräs upp baconet. Tillsätt allt det gröna och blanda det med baconet. Häll blandningen över kotletterna. Salta lätt och strö över peppar. Täck fatet med aluminiumfolie.
Efterstek i ugn vid 200° i ca 15 minuter eller tills kotletterna är lätt rosa inuti. Vill du ha dem mer genomstekta måste du öka stektiden något.
Skär ett kryss i tomaterna. Smält matfettet i en tjockbottnad kastrull, lägg i tomaterna och låt dem "ånga" i kastrullen ca 5 minuter. Strö över persilja. Servera dem till kotletterna.
Ca 15 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att eftersteka
Billigare:
Laga den här rätten på fläskkotletter i stället. Välj gärna litet fetare kotletter och snitta fettkanten på ett par ställen innan du bryner dem. I övrigt som i vårt recept.
Annorlunda:
Stek kotletterna ovanpå spisen och servera med ett kryddsmör. Blanda först 50 g smör med ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar. Tillsätt 3 msk finhackad körvel eller en blandning av gräslök och persilja. Bryn kotletterna som i vårt recept. Lägg på kryddsmöret. Lägg lock på stekpannan och låt kotletterna sakta eftersteka på svag värme ca 5 minuter. Späd då med litet buljong till en kraftig, god sky. Bjud kotletterna med sockerärter eller gröna bönor eller med kokt blomkål och gärna nypotatis.
Kom ihåg:
Du kan förbereda den här rätten i god tid, bryna kotletterna och lägga dem på fatet. Efterstek sedan i ugn när rätten ska serveras, men lägg till 10 minuter i ugnen om kotletterna är helt kalla.
Kalvkotletter förekommer inte så ofta hos oss, men du kan använda biffkotletter av ungnöt i stället. Det köttet har en fin smak men är mörkare än kalvkött.
Var noga när du steker kotletter i panna ovanpå spisen. Torka av kotletterna. Bryn fettet. Vänd kotletterna så snart de fått fin färg och minska värmen under efterstekningen. Krydda alltid köttet efter bryningen.
Tips och idéer:
Spara gärna sky när du stekt en stek, t ex rostbiff eller liknande. Sila upp den, häll den i små plastbägare och frys in. Då har du alltid en god stomme till en sås - det är både gott och praktiskt. Sky efter stekt kyckling har mild, fin smak, efter en grytstek blir den kraftigare i smak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar