torsdag 6 juni 2013

Dagens recept: Varma fyllda bröd

DAGENS RECEPT 13-06-06

VARMA FYLLDA BRÖD

En varm smörgås är en måltid så god som någon. Dessutom är det ett utmärkt sätt att ta vara på rester av olika slag genom att göra en fyllning, t ex en stuvning, och lägga i bröd.

8 smörgåsar

4 småfranska eller andra runda bröd
1 msk smör eller margarin

Fyllning:
4 dl rester av kyckling
eller stekt kött i tärningar
4 msk finhackad lök
4 msk finstrimlat bladselleri
4 msk riven ost
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
1 msk senap


Dela bröden och gräv ut litet av innanmätet. Torka det och använd till ströbröd om du vill. Smöra bröden lätt inuti. Blanda samman kyckling- eller köttrester, lök, selleri och ost. Tillsätt majonnäs, gräddfil och senap och arbeta snabbt ihop till en massa. Lägg fyllningen i bröden och ställ dem på plåt.

Gratinera i ugn vid 200° ca 7 minuter. Öka värmen till 225° och gratinera ytterligare ca 5 minuter eller tills ytan fått litet färg och bröden är genomvarma.

Servera genast med en grönsallad eller med tomater och gurka i en citrondressing.

Ca 15 minuter att förbereda
Ca 12 minuter att gratinera


Annorlunda:
Om du inte tycker om rå lök kan du antingen utesluta löken helt och krydda fyllningen med t ex löksalt eller så kan du först fräsa löken guldgul och mjuk i litet matfett. Låt den svalna och tillsätt den till fyllningen.

Du kan, om du vill, göra rätten matigare genom att lägga kokt tärnad potatis i botten på varje bröd. Ca 2 dl är lagom. Fyllningen blir då mycket stadig och mer mättande. Den fyller bröden ordentligt. Du kan också tillsätta 2 - 3 msk finhackad ättiksgurka.

Kom ihåg:
När du gratinerar en rätt, ska du sätta den så högt upp i ugnen som möjligt. Är det en låg form eller panna kan du sätta den på näst högsta falsen. Är det en djup form du har, bör du sätta den strax ovanför mittfalsen i ugnen. Smörgåsar på plåt kan du sätta på översta falsen men inte så att de nuddar grillelementet. Då blir de brända och kan t o m ta eld i ugnen.

Du kan strö litet riven ost över smörgåsarna eller lägga en skiva ost över, när du gratinerar dem. Det ger en fin yta och god smak.

Tips och idéer:
Nu kan det vara dags att påminna om att tömma frysen. Försök använda det du har i den och bered plats för sommarens bär, frukt och grönsaker. Plocka om, använd det som är äldst och har legat längst. Kontrollera också att alla förpackningar är hela och oskadda. Om inte, packa om dem i nytt emballage.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar