DAGENS RECEPT 13-06-07
POCHERADE ÄGG MED OSTSÅS
Här lägger vi pocherade ägg på en bädd av smörfräst spenat och täcker med en fin ostsås. Strax innan rätten serveras gratinerar vi den i ugn, så att den får den läckra färgen. Servera med kokt potatis eller med kokta morötter.
4 portioner
4 stora ägg
vatten
½ tsk salt
1 msk ättika
500 g färsk spenat
vatten
2 tsk salt/l vatten
2 msk smör eller margarin
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm riven muskot
Ostsås:
1 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
1 dl ljus buljong
ca 1½ dl gräddmjölk
1 dl riven, stark ost
1 tsk senap, gärna fransk
riven ost till gratineringen
Förväll den rensade spenaten i lättsaltat vatten några minuter. Ta upp den, låt den rinna av och hacka den grovt.
Förlora = pochera äggen: Häll vatten i en låg, vid kastrull så att det står ca 5 cm upp. Tillsätt salt och ättika och låt det koka upp. Knäck äggen i en kopp, ett i sänder. Häll försiktigt ned ett ägg åt gången i vattnet. För ihop äggvitan runt gulan med en sked och sjud 2 - 3 minuter. Ta upp och lägg dem efterhand i varmt vatten, så håller de sig varma.
Gör såsen. Fräs samman matfett och mjöl i en tjockbottnad kastrull. Späd med buljong och gräddmjölk till en slät sås. Låt koka ca 5 minuter. Ta grytan från värmen och rör ned ost och senap.
Fräs upp spenaten i matfett i en kastrull. Krydda. Lägg den i botten på ett ugnssäkert fat och lägg äggen ovanpå. Bred såsen över och strö på riven ost. Gratinera i ugn vid 225° ca 10 minuter eller tills ostsåsen fått färg och rätten är genomvarm. Servera.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att gratinera
Snabbare:
Gör rätten med mjukkokta ägg i stället för med förlorade. Sjud äggen ca 7 minuter i kokande vatten. Ta upp dem, spola av dem och skala dem. Medan äggen sjuder hinner du göra ostsåsen. Du kan också använda överblivna hårdkokta ägg, hela eller i halvor.
Annorlunda:
Blanda ned ca 150 g rökt skinka i strimlor i spenaten innan du lägger den på fatet. Häll över ostsåsen och gratinera som i vårt recept.
Eller strö ca 100 g knaperstekt bacon i strimlor över rätten precis när den ska serveras.
Kom ihåg:
Spenat innehåller oxalsyra som snabbt tar kalcium från kroppen. Därför bör du hälla bort vattnet, när du har förvällt spenaten - oxalsyran dras nämligen ut i kokvattnet. Om du använder djupfryst spenat till rätten är oxalsyran redan borta - det sker vid industritillverkningen.
Mjukkokta ägg, d v s ägg som fortfarande har mjuk gula men fast vita, kan värmas utan att gulan stelnar ytterligare. Du kan också hålla ett mjukkokt ägg varmt genom att förvara det i varmt vatten, sedan du skalat det.
Tips och idéer:
Den här årstiden är det på sin plats att använda färsk spenat i matlagningen. Den har fin smak och är inte så besvärlig att tillaga. Om stjälkarna är mjälla och fina behöver du inte plocka bort dem, när du rensar spenaten.
Spenat smakar särskilt bra om du kryddar den med litet riven muskot.
POCHERADE ÄGG MED OSTSÅS
Här lägger vi pocherade ägg på en bädd av smörfräst spenat och täcker med en fin ostsås. Strax innan rätten serveras gratinerar vi den i ugn, så att den får den läckra färgen. Servera med kokt potatis eller med kokta morötter.
4 portioner
4 stora ägg
vatten
½ tsk salt
1 msk ättika
500 g färsk spenat
vatten
2 tsk salt/l vatten
2 msk smör eller margarin
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm riven muskot
Ostsås:
1 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
1 dl ljus buljong
ca 1½ dl gräddmjölk
1 dl riven, stark ost
1 tsk senap, gärna fransk
riven ost till gratineringen
Förväll den rensade spenaten i lättsaltat vatten några minuter. Ta upp den, låt den rinna av och hacka den grovt.
Förlora = pochera äggen: Häll vatten i en låg, vid kastrull så att det står ca 5 cm upp. Tillsätt salt och ättika och låt det koka upp. Knäck äggen i en kopp, ett i sänder. Häll försiktigt ned ett ägg åt gången i vattnet. För ihop äggvitan runt gulan med en sked och sjud 2 - 3 minuter. Ta upp och lägg dem efterhand i varmt vatten, så håller de sig varma.
Gör såsen. Fräs samman matfett och mjöl i en tjockbottnad kastrull. Späd med buljong och gräddmjölk till en slät sås. Låt koka ca 5 minuter. Ta grytan från värmen och rör ned ost och senap.
Fräs upp spenaten i matfett i en kastrull. Krydda. Lägg den i botten på ett ugnssäkert fat och lägg äggen ovanpå. Bred såsen över och strö på riven ost. Gratinera i ugn vid 225° ca 10 minuter eller tills ostsåsen fått färg och rätten är genomvarm. Servera.
Ca 25 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att gratinera
Snabbare:
Gör rätten med mjukkokta ägg i stället för med förlorade. Sjud äggen ca 7 minuter i kokande vatten. Ta upp dem, spola av dem och skala dem. Medan äggen sjuder hinner du göra ostsåsen. Du kan också använda överblivna hårdkokta ägg, hela eller i halvor.
Annorlunda:
Blanda ned ca 150 g rökt skinka i strimlor i spenaten innan du lägger den på fatet. Häll över ostsåsen och gratinera som i vårt recept.
Eller strö ca 100 g knaperstekt bacon i strimlor över rätten precis när den ska serveras.
Kom ihåg:
Spenat innehåller oxalsyra som snabbt tar kalcium från kroppen. Därför bör du hälla bort vattnet, när du har förvällt spenaten - oxalsyran dras nämligen ut i kokvattnet. Om du använder djupfryst spenat till rätten är oxalsyran redan borta - det sker vid industritillverkningen.
Mjukkokta ägg, d v s ägg som fortfarande har mjuk gula men fast vita, kan värmas utan att gulan stelnar ytterligare. Du kan också hålla ett mjukkokt ägg varmt genom att förvara det i varmt vatten, sedan du skalat det.
Tips och idéer:
Den här årstiden är det på sin plats att använda färsk spenat i matlagningen. Den har fin smak och är inte så besvärlig att tillaga. Om stjälkarna är mjälla och fina behöver du inte plocka bort dem, när du rensar spenaten.
Spenat smakar särskilt bra om du kryddar den med litet riven muskot.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar