DAGENS RECEPT 13-06-05
KALASKÖTTBULLAR
Köttfärs är en relativt billig och användbar ingrediens i matlagningen. Den kan användas till både vardagsmat och festrätter och brukar vara lika omtyckt av alla.
4 portioner
400 g köttfärs
1 msk senap
1 krm svartpeppar
1 msk soya
1 tsk salt
3 msk finhackad persilja
3 msk ströbröd
1 dl mjölk
2 kokta, kalla potatisar
1 finhackad gul lök
2 krossade vitlöksklyftor
1 msk smör eller margarin
ca 1 dl vatten
Ostsås:
skyn
2 dl mjölk
1½ msk vetemjöl
1 dl gräddfil
100 g smältost
ev salt
sesamfrön
Lägg färsen i en skål och blanda i senap, peppar, soya, salt och persilja. Låt ströbrödet svälla i mjölken en stund. Tillsätt den mosade potatisen, lök och vitlök till färsen. Blanda väl. Blanda köttfärs och ströbrödsblandningen och arbeta färsen riktigt smidig och jämn. Forma färsen till köttbullar och lägg dem på t ex ett skärbräde.
Bryn litet matfett i en stekpanna och bryn några köttbullar åt gången. Ta upp dem efter hand. Lägg tillbaka alla köttbullarna i stekpannan och späd med vatten. Låt dem eftersteka några minuter.
Sila upp skyn i en kastrull och späd med mjölk. Red av med vetemjöl utrört med litet vatten. Låt såsen koka ca 5 minuter. Tillsätt gräddfil och smältost och låt allt bli genomvarmt. Såsen får inte koka mer.
Lägg upp köttbullarna i en karott och häll över litet av såsen. Strö över sesamfrön. Servera genast med resten av såsen, kokt potatis och en sallad.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att steka
Ca 5 minuter att laga sås
Annorlunda:
Om du vill kan du koka köttbullarna i stället för att steka dem. Gör i ordning en god lag av vatten eller buljong med litet kryddor, gärna 1 skivad gul lök och några persiljestjälkar. Koka bullarna 6 - 8 minuter eller tills de verkar genomkokta. Koktiden beror på hur stora du har gjort dem. Ta upp dem och håll dem varma. Sila spadet. Red av det med en smörkula av 1 msk smör eller margarin och 1 msk vetemjöl. Smaksätt såsen väl och låt den koka ca 5 minuter. Tillsätt då antingen 100 g smältost eller 1½ dl riven, stark ost och 1 dl gräddfil eller crème fraîche. Låt allt bli varmt. Rör ned 3 - 4 msk hackad persilja eller gräslök. Servera.
Kom ihåg:
Du kan använda vilken färs du vill till denna rätt. Ju magrare färs du väljer, desto renare köttsmak får du. Använder du mycket fet färs blir den odryg, då mycket fett smälter ut i pannan under stekningen.
Blanda gärna mycket klippt eller hackat färskt kryddgrönt i köttfärssmeten så här års. Det ger fin färg, frisk smak och ett rejält tillskott av både vitaminer och mineralämnen.
Tips och idéer:
Du kan dryga ut köttfärsen med inkråmet från ett vitt bröd, t ex formfranska. Det ger en något lösare färs men blanda då i 1 ägg eller 1 msk potatismjöl. Du kan också använda havregryn att dryga ut färsen med. Ta då 3 - 4 msk havregryn i stället för ströbrödet i vårt recept.
Det går lätt att forma köttbullar om du rullar dem med vattensköljda händer.
Frys in:
Låt de färdiga köttbullarna kallna ordentligt. Förpacka dem väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.
KALASKÖTTBULLAR
Köttfärs är en relativt billig och användbar ingrediens i matlagningen. Den kan användas till både vardagsmat och festrätter och brukar vara lika omtyckt av alla.
4 portioner
400 g köttfärs
1 msk senap
1 krm svartpeppar
1 msk soya
1 tsk salt
3 msk finhackad persilja
3 msk ströbröd
1 dl mjölk
2 kokta, kalla potatisar
1 finhackad gul lök
2 krossade vitlöksklyftor
1 msk smör eller margarin
ca 1 dl vatten
Ostsås:
skyn
2 dl mjölk
1½ msk vetemjöl
1 dl gräddfil
100 g smältost
ev salt
sesamfrön
Lägg färsen i en skål och blanda i senap, peppar, soya, salt och persilja. Låt ströbrödet svälla i mjölken en stund. Tillsätt den mosade potatisen, lök och vitlök till färsen. Blanda väl. Blanda köttfärs och ströbrödsblandningen och arbeta färsen riktigt smidig och jämn. Forma färsen till köttbullar och lägg dem på t ex ett skärbräde.
Bryn litet matfett i en stekpanna och bryn några köttbullar åt gången. Ta upp dem efter hand. Lägg tillbaka alla köttbullarna i stekpannan och späd med vatten. Låt dem eftersteka några minuter.
Sila upp skyn i en kastrull och späd med mjölk. Red av med vetemjöl utrört med litet vatten. Låt såsen koka ca 5 minuter. Tillsätt gräddfil och smältost och låt allt bli genomvarmt. Såsen får inte koka mer.
Lägg upp köttbullarna i en karott och häll över litet av såsen. Strö över sesamfrön. Servera genast med resten av såsen, kokt potatis och en sallad.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att steka
Ca 5 minuter att laga sås
Annorlunda:
Om du vill kan du koka köttbullarna i stället för att steka dem. Gör i ordning en god lag av vatten eller buljong med litet kryddor, gärna 1 skivad gul lök och några persiljestjälkar. Koka bullarna 6 - 8 minuter eller tills de verkar genomkokta. Koktiden beror på hur stora du har gjort dem. Ta upp dem och håll dem varma. Sila spadet. Red av det med en smörkula av 1 msk smör eller margarin och 1 msk vetemjöl. Smaksätt såsen väl och låt den koka ca 5 minuter. Tillsätt då antingen 100 g smältost eller 1½ dl riven, stark ost och 1 dl gräddfil eller crème fraîche. Låt allt bli varmt. Rör ned 3 - 4 msk hackad persilja eller gräslök. Servera.
Kom ihåg:
Du kan använda vilken färs du vill till denna rätt. Ju magrare färs du väljer, desto renare köttsmak får du. Använder du mycket fet färs blir den odryg, då mycket fett smälter ut i pannan under stekningen.
Blanda gärna mycket klippt eller hackat färskt kryddgrönt i köttfärssmeten så här års. Det ger fin färg, frisk smak och ett rejält tillskott av både vitaminer och mineralämnen.
Tips och idéer:
Du kan dryga ut köttfärsen med inkråmet från ett vitt bröd, t ex formfranska. Det ger en något lösare färs men blanda då i 1 ägg eller 1 msk potatismjöl. Du kan också använda havregryn att dryga ut färsen med. Ta då 3 - 4 msk havregryn i stället för ströbrödet i vårt recept.
Det går lätt att forma köttbullar om du rullar dem med vattensköljda händer.
Frys in:
Låt de färdiga köttbullarna kallna ordentligt. Förpacka dem väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar