DAGENS RECEPT 13-06-02
SOMMARGRYTA MED GRÖNSAKER
Nu är den tid inne då man både vill och bör njuta av färska grönsaker. Använd dem i sallader, soppor, grytor eller lådor och gratänger. Här är ett förslag på en härlig, helt vegetarisk gryta.
4 portioner
Ca 1 kg blandade färska grönsaker,
t ex blomkål, morötter, bönor, stora
rädisor, zucchini, ärter, purjolök,
vanlig gul lök
1½ dl vatten
några hela vitpepparkorn
1 krossat lagerblad
1 kvist timjan eller 1 krm timjan
några persiljestjälkar
salt eller örtsalt
litet smör
Skölj och ansa alla grönsakerna. Skär dem i bitar, tärningar eller skivor. Koka upp vattnet i en tjockbottnad, låg kastrull. Lägg i grönsakerna och låt dem koka upp. Tillsätt kryddor och lägg lock på kastrullen.
Låt grönsakerna långsamt koka = ånga färdigt på svag värme tills de är precis kokta - de ska fortfarande kännas krispiga och spröda. Tid ca 15 minuter. Smaksätt ev grytan med mer kryddor. Lägg i en liten klick smör och servera grytan genast, ångande varm.
Ca 25 minuter att förbereda
15 - 20 minuter att koka
Annorlunda:
Du kan koka grönsakerna i buljong, antingen kyckling-, kött- eller grönsaksbuljong. Minska då på saltet i rätten eftersom buljongen är salt. Du kan också koka dem i antingen tomatjuice eller grönsaksjuice, det ger en fin smak. Det är gott att servera citronklyftor till rätten att pressa över varje portion. Du kan täcka grönsaksblandningen med salladsblad, då du lagt den i kastrullen. Minska då på vattnet till ca 3/4 dl. Lägg på lock och låt blandningen sjuda tills grönsakerna är precis mjuka. Ånga av grönsakerna och servera dem med ett kryddsmör, d v s mjukt smör som smaksatts med antingen vitlök, persilja, dill eller pepparrot.
Kom ihåg:
Alla grönsaker är bäst, både när det gäller smak och näringsvärde, när de är nyskördade. Det lönar sig inte särskilt bra att köpa halvgamla grönsaker i butiken även om priset är reducerat.
Man ska alltid rengöra grönsaker väl innan man anrättar dem. Skrapa, borsta och skölj dem och låt dem rinna av. Låt dem inte ligga i vatten i onödan, då dras en hel del värdefulla ämnen ur.
Tips och idéer:
Många grönsaker har, när de är färska, så mild och fin smak att många tycker det är synd att krydda grönsaksrätter. Det är givetvis en smaksak, men som generell regel gäller att man inte bör använda för kraftigt smakande kryddor. En klick smör eller en klyfta citron kan vara smaksättning nog i de flesta sådana fall.
Frys in:
Visst kan du frysa in den här grönsaksgrytan för senhöstens eller vinterns behov om du vill. Laga då stor sats grönsaker på en gång. Förpacka väl i formar med tättslutande lock. Förvaringstid 6 - 8 månader.
SOMMARGRYTA MED GRÖNSAKER
Nu är den tid inne då man både vill och bör njuta av färska grönsaker. Använd dem i sallader, soppor, grytor eller lådor och gratänger. Här är ett förslag på en härlig, helt vegetarisk gryta.
4 portioner
Ca 1 kg blandade färska grönsaker,
t ex blomkål, morötter, bönor, stora
rädisor, zucchini, ärter, purjolök,
vanlig gul lök
1½ dl vatten
några hela vitpepparkorn
1 krossat lagerblad
1 kvist timjan eller 1 krm timjan
några persiljestjälkar
salt eller örtsalt
litet smör
Skölj och ansa alla grönsakerna. Skär dem i bitar, tärningar eller skivor. Koka upp vattnet i en tjockbottnad, låg kastrull. Lägg i grönsakerna och låt dem koka upp. Tillsätt kryddor och lägg lock på kastrullen.
Låt grönsakerna långsamt koka = ånga färdigt på svag värme tills de är precis kokta - de ska fortfarande kännas krispiga och spröda. Tid ca 15 minuter. Smaksätt ev grytan med mer kryddor. Lägg i en liten klick smör och servera grytan genast, ångande varm.
Ca 25 minuter att förbereda
15 - 20 minuter att koka
Annorlunda:
Du kan koka grönsakerna i buljong, antingen kyckling-, kött- eller grönsaksbuljong. Minska då på saltet i rätten eftersom buljongen är salt. Du kan också koka dem i antingen tomatjuice eller grönsaksjuice, det ger en fin smak. Det är gott att servera citronklyftor till rätten att pressa över varje portion. Du kan täcka grönsaksblandningen med salladsblad, då du lagt den i kastrullen. Minska då på vattnet till ca 3/4 dl. Lägg på lock och låt blandningen sjuda tills grönsakerna är precis mjuka. Ånga av grönsakerna och servera dem med ett kryddsmör, d v s mjukt smör som smaksatts med antingen vitlök, persilja, dill eller pepparrot.
Kom ihåg:
Alla grönsaker är bäst, både när det gäller smak och näringsvärde, när de är nyskördade. Det lönar sig inte särskilt bra att köpa halvgamla grönsaker i butiken även om priset är reducerat.
Man ska alltid rengöra grönsaker väl innan man anrättar dem. Skrapa, borsta och skölj dem och låt dem rinna av. Låt dem inte ligga i vatten i onödan, då dras en hel del värdefulla ämnen ur.
Tips och idéer:
Många grönsaker har, när de är färska, så mild och fin smak att många tycker det är synd att krydda grönsaksrätter. Det är givetvis en smaksak, men som generell regel gäller att man inte bör använda för kraftigt smakande kryddor. En klick smör eller en klyfta citron kan vara smaksättning nog i de flesta sådana fall.
Frys in:
Visst kan du frysa in den här grönsaksgrytan för senhöstens eller vinterns behov om du vill. Laga då stor sats grönsaker på en gång. Förpacka väl i formar med tättslutande lock. Förvaringstid 6 - 8 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar