DAGENS RECEPT 13-05-22
TERIYAKI-STEK
Till den här steken kan du välja antingen flankstek eller en bit innanlår. Det blir riktig festmat - steken marineras i en blandning av soya och vinäger och får fin kryddsmak av ingefära. Gott som omväxling!
4 - 5 portioner
800 g flankstek eller innanlår
1 msk smör eller margarin
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
Marinad:
1 dl vitvinsvinäger
½ dl olja
1 dl soya
½ tsk mald ingefära
1 finhackad gul lök
1 krossad vitlöksklyfta
Sås:
2½ dl buljong
2 msk maizena
eller potatismjöl utrört i litet vatten
ev 100 g skivade champinjoner
1 msk smör eller margarin
Blanda samman ingredienserna till marinaden. Lägg köttet i ett djupt fat. Häll över marinaden. Låt köttet marinera 6 timmar, gärna längre. Vänd det då och då. Ta upp köttet och torka av det. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat och klicka över litet matfett. Strö över salt och peppar. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet.
Bryn först köttet vid 250° ca 15 minuter. Minska värmen till 175°. Låt köttet steka ytterligare ca 25 minuter eller tills köttermometern visar 59 - 62° beroende på hur du vill ha köttet. Lägsta innertemperaturen ger ett ganska rött kött. Ta ut köttet och håll det varmt.
Vispa ur fatet med marinaden och sila den. Blanda den med buljong. Koka upp blandningen och red av den med maizena eller potatismjöl utrört i vatten. Låt såsen sjuda upp.
Skär upp köttet i jämna skivor tvärs över muskeltrådarna. Servera köttet med såsen och kokta grönsaker. Du kan också smörfräsa litet skivade champinjoner och strö över när du serverar rätten.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 6 timmar eller längre att marinera
Ca 40 minuter att ugnssteka
Snabbare:
Uteslut marineringen av köttet. Bryn köttet i litet matfett i en stekpanna eller stekgryta med lock. Blanda samman alla ingredienserna till marinaden. Häll marinaden över köttet efter bryningen. Låt köttet eftersteka under lock på svag värme ovanpå spisen ca 30 minuter eller tills det känns mört. Pröva med en sticka. Ös det då och då, späd gärna med litet buljong mot slutet av stektiden. Sila skyn och red av den med antingen maizena eller potatismjöl. Du kan också reda av den med en pastaredning av vetemjöl och smör - 1 msk smör och 2 msk vetemjöl som du rör ihop till en pasta. Klicka ned den i skyn och låt såsen koka ca 5 minuter.
Annorlunda:
Marinera köttet i en blandning av 2 dl rödvin, 3 msk olja, 1 finhackad gul lök, 1 finhackad morot, 1 lagerblad, ½ tsk timjan och 3 - 5 enbär. Låt köttet ligga 6 - 8 timmar. Stek som i vårt recept. Smaksätt såsen med krossade enbär.
Kom ihåg:
Tillsätt aldrig salt till en marinad. Salt drar ut köttsaften och köttet blir hårt och torrt.
Du kan steka en stek som denna vid lägre temperatur, ca 125°. Stektiden blir då betydligt längre, men eftersom du använder en köttermometer vet du exakt när köttet är färdigt. Köttet får något svagare färg på ytan, men det minskar å andra sidan inte så mycket i vikt under stekningen. En stekning vid låg temperatur är alltså ekonomisk.
Du kan pensla steken med färdig teriyakisås under stekningen.
Tips och idéer:
Om du marinerar kött bara för några timmar, kan du förvara det i rumstemperatur, d v s låta det stå framme i köket under marineringen. Vill du marinera köttet längre tid (det går utmärkt att låta det stå upp till 10 dagar) bör du förvara det så kallt som möjligt.
Du kan lägga köttet i dubbla plastpåsar och sedan hälla marinaden över köttet. På så sätt går det åt mindre marinad och köttet blir täckt av marinad runt om.
Frys in:
Köttet kan frysas in efter stekningen. Om du har sås kvar kan du skiva köttet och lägga det i såsen. Den blir något tunnare under frysningen, men köttet behåller saftigheten. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
TERIYAKI-STEK
Till den här steken kan du välja antingen flankstek eller en bit innanlår. Det blir riktig festmat - steken marineras i en blandning av soya och vinäger och får fin kryddsmak av ingefära. Gott som omväxling!
4 - 5 portioner
800 g flankstek eller innanlår
1 msk smör eller margarin
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
Marinad:
1 dl vitvinsvinäger
½ dl olja
1 dl soya
½ tsk mald ingefära
1 finhackad gul lök
1 krossad vitlöksklyfta
Sås:
2½ dl buljong
2 msk maizena
eller potatismjöl utrört i litet vatten
ev 100 g skivade champinjoner
1 msk smör eller margarin
Blanda samman ingredienserna till marinaden. Lägg köttet i ett djupt fat. Häll över marinaden. Låt köttet marinera 6 timmar, gärna längre. Vänd det då och då. Ta upp köttet och torka av det. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat och klicka över litet matfett. Strö över salt och peppar. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet.
Bryn först köttet vid 250° ca 15 minuter. Minska värmen till 175°. Låt köttet steka ytterligare ca 25 minuter eller tills köttermometern visar 59 - 62° beroende på hur du vill ha köttet. Lägsta innertemperaturen ger ett ganska rött kött. Ta ut köttet och håll det varmt.
Vispa ur fatet med marinaden och sila den. Blanda den med buljong. Koka upp blandningen och red av den med maizena eller potatismjöl utrört i vatten. Låt såsen sjuda upp.
Skär upp köttet i jämna skivor tvärs över muskeltrådarna. Servera köttet med såsen och kokta grönsaker. Du kan också smörfräsa litet skivade champinjoner och strö över när du serverar rätten.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 6 timmar eller längre att marinera
Ca 40 minuter att ugnssteka
Snabbare:
Uteslut marineringen av köttet. Bryn köttet i litet matfett i en stekpanna eller stekgryta med lock. Blanda samman alla ingredienserna till marinaden. Häll marinaden över köttet efter bryningen. Låt köttet eftersteka under lock på svag värme ovanpå spisen ca 30 minuter eller tills det känns mört. Pröva med en sticka. Ös det då och då, späd gärna med litet buljong mot slutet av stektiden. Sila skyn och red av den med antingen maizena eller potatismjöl. Du kan också reda av den med en pastaredning av vetemjöl och smör - 1 msk smör och 2 msk vetemjöl som du rör ihop till en pasta. Klicka ned den i skyn och låt såsen koka ca 5 minuter.
Annorlunda:
Marinera köttet i en blandning av 2 dl rödvin, 3 msk olja, 1 finhackad gul lök, 1 finhackad morot, 1 lagerblad, ½ tsk timjan och 3 - 5 enbär. Låt köttet ligga 6 - 8 timmar. Stek som i vårt recept. Smaksätt såsen med krossade enbär.
Kom ihåg:
Tillsätt aldrig salt till en marinad. Salt drar ut köttsaften och köttet blir hårt och torrt.
Du kan steka en stek som denna vid lägre temperatur, ca 125°. Stektiden blir då betydligt längre, men eftersom du använder en köttermometer vet du exakt när köttet är färdigt. Köttet får något svagare färg på ytan, men det minskar å andra sidan inte så mycket i vikt under stekningen. En stekning vid låg temperatur är alltså ekonomisk.
Du kan pensla steken med färdig teriyakisås under stekningen.
Tips och idéer:
Om du marinerar kött bara för några timmar, kan du förvara det i rumstemperatur, d v s låta det stå framme i köket under marineringen. Vill du marinera köttet längre tid (det går utmärkt att låta det stå upp till 10 dagar) bör du förvara det så kallt som möjligt.
Du kan lägga köttet i dubbla plastpåsar och sedan hälla marinaden över köttet. På så sätt går det åt mindre marinad och köttet blir täckt av marinad runt om.
Frys in:
Köttet kan frysas in efter stekningen. Om du har sås kvar kan du skiva köttet och lägga det i såsen. Den blir något tunnare under frysningen, men köttet behåller saftigheten. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar