DAGENS RECEPT 13-05-23
MIN BÄSTA SÅS
Den här såsen har blivit favorit hos många. Den har en härligt fyllig smak av både tomat och pepparrot samtidigt som konsistensen är len och fin. Den kan du servera till både fisk och skaldjur, till kött och kyckling eller till grönsaker eller kokta ägg.
Ca 4 dl sås
2 dl majonnäs
2 dl crème fraîche
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
2 - 3 msk tomatpuré eller chilisås
1 - 2 msk riven pepparrot
litet pressad citronsaft
dill eller persilja
Häll majonnäsen i en skål. Rör ut den med crème fraîche. Smaksätt med salt, peppar, tomatpuré eller chilisås och pepparrot. Rör till sist ned litet pressad citronsaft och litet klippt dill eller persilja.
Bjud såsen till stekt fisk eller kyckling, till skaldjur eller små färsbiffar, till grillat kött, till kokta grönsaker eller rökt skinka, kassler eller rökt fisk.
Ca 15 minuter att tillaga
Billigare:
Du kan göra den här såsen billigare genom att använda enbart gräddfil, filmjölk eller yoghurt till den. Den blir då tunnare i konsistensen och du måste blanda samman såsen precis innan den ska serveras. Förbered de ingredienser du ska använda och rör ihop såsen i sista minuten. Såsen skär sig lätt av citronen så uteslut den. Den syra som finns i filmjölken räcker.
Festligare:
Om du ska servera den här såsen till fisk kan du smaksätta den med ca 100 g räkor, som du rensar och klipper mitt itu på längden.
Ska du servera den till grönsaker kan du blanda i 3 msk mycket finstrimlade, råa spenatblad.
Ska du använda den till kyckling kan du tillsätta 4 msk finhackad färsk gurka. Rör ned gurkan i sista minuten, den vattnar sig och gör såsen tunnare.
Kom ihåg:
Citron är inte bara en frukt utan också i allra högsta grad en förnämlig krydda. Den passar särskilt bra till såser av olika slag men också till sallader, fiskrätter, kyckling, lamm- och kalvkött, färsrätter och olika grönsaker. Lägg t ex några tunna citronskivor över nystekt fisk i pannan. Då avger citronen litet av sin saft och fisken får fin smak. Smaksätt gärna potatismos med både muskot och några lövtunna strimlor citronskal. Bjud ett aromsmör, alltså smör som rörts mjukt och smaksatts med både pressad citronsaft och rivet citronskal, till stekta eller grillade kötträtter och kokta grönsaker. Och bjud gärna nystekt lever eller njure med citronskivor eller -klyftor.
Tips och idéer:
Det finns riven pepparrot på tub eller burk att köpa. Den har något mildare smak än den du river själv och blir också något dyrare, men det är bekvämt om du vill slippa "gråta".
Om du har färsk pepparrot som mjuknat något, så lägg den i kallt vatten, gärna med ett par isbitar i. Låt den ligga minst ½ timme, gärna längre. Då blir den fräsch och fin och går lättare att riva.
MIN BÄSTA SÅS
Den här såsen har blivit favorit hos många. Den har en härligt fyllig smak av både tomat och pepparrot samtidigt som konsistensen är len och fin. Den kan du servera till både fisk och skaldjur, till kött och kyckling eller till grönsaker eller kokta ägg.
Ca 4 dl sås
2 dl majonnäs
2 dl crème fraîche
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
2 - 3 msk tomatpuré eller chilisås
1 - 2 msk riven pepparrot
litet pressad citronsaft
dill eller persilja
Häll majonnäsen i en skål. Rör ut den med crème fraîche. Smaksätt med salt, peppar, tomatpuré eller chilisås och pepparrot. Rör till sist ned litet pressad citronsaft och litet klippt dill eller persilja.
Bjud såsen till stekt fisk eller kyckling, till skaldjur eller små färsbiffar, till grillat kött, till kokta grönsaker eller rökt skinka, kassler eller rökt fisk.
Ca 15 minuter att tillaga
Billigare:
Du kan göra den här såsen billigare genom att använda enbart gräddfil, filmjölk eller yoghurt till den. Den blir då tunnare i konsistensen och du måste blanda samman såsen precis innan den ska serveras. Förbered de ingredienser du ska använda och rör ihop såsen i sista minuten. Såsen skär sig lätt av citronen så uteslut den. Den syra som finns i filmjölken räcker.
Festligare:
Om du ska servera den här såsen till fisk kan du smaksätta den med ca 100 g räkor, som du rensar och klipper mitt itu på längden.
Ska du servera den till grönsaker kan du blanda i 3 msk mycket finstrimlade, råa spenatblad.
Ska du använda den till kyckling kan du tillsätta 4 msk finhackad färsk gurka. Rör ned gurkan i sista minuten, den vattnar sig och gör såsen tunnare.
Kom ihåg:
Citron är inte bara en frukt utan också i allra högsta grad en förnämlig krydda. Den passar särskilt bra till såser av olika slag men också till sallader, fiskrätter, kyckling, lamm- och kalvkött, färsrätter och olika grönsaker. Lägg t ex några tunna citronskivor över nystekt fisk i pannan. Då avger citronen litet av sin saft och fisken får fin smak. Smaksätt gärna potatismos med både muskot och några lövtunna strimlor citronskal. Bjud ett aromsmör, alltså smör som rörts mjukt och smaksatts med både pressad citronsaft och rivet citronskal, till stekta eller grillade kötträtter och kokta grönsaker. Och bjud gärna nystekt lever eller njure med citronskivor eller -klyftor.
Tips och idéer:
Det finns riven pepparrot på tub eller burk att köpa. Den har något mildare smak än den du river själv och blir också något dyrare, men det är bekvämt om du vill slippa "gråta".
Om du har färsk pepparrot som mjuknat något, så lägg den i kallt vatten, gärna med ett par isbitar i. Låt den ligga minst ½ timme, gärna längre. Då blir den fräsch och fin och går lättare att riva.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar