tisdag 21 maj 2013

Dagens recept: Päron i honungssås

DAGENS RECEPT 13-05-21

PÄRON I HONUNGSSÅS

Detta är en både god och lättgjord efterrätt, som passar lika bra till vardags som till fest. Vi har valt att smaksätta den med syltad ingefära, men du kan också använda vanlig mald ingefära. Kombinationen honung, äppelmos och ingefära är verkligt fin.

4 portioner

4 mogna päron
ca 3 dl vatten
3 - 4 msk honung

4 dl syrligt äppelmos
päronlag
1 - 2 msk finhackad, syltad ingefära
eller 1 - 2 tsk mald ingefära

Garnering:
syltad eller mald ingefära
vindruvor
rån


Skölj och skala päronen. Dela dem mitt itu och ta bort kärnhuset. Koka upp vatten och honung i en låg, vid kastrull. Lägg i päronhalvorna och koka dem precis mjuka. Koktiden beror på hur mogna päron du valt. Pröva med en sticka, de får inte koka sönder. Ta upp päronen och låt dem rinna av.

Koka ihop lagen så att den blir simmig. Rör ut äppelmoset med lag så att det blir som en sås. Smaksätt med syltad eller mald ingefära.

Lägg upp päronen i portionsskålar och häll äppel-ingefärssåsen över. Om du vill kan du smaksätta såsen med mer honung. Garnera med syltad eller mald ingefära, vindruvor och rån eller kex.

Servera med glass eller vispad grädde att klicka på varje portion.

Ca 10 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att koka


Snabbare:
Välj konserverade päron till rätten. Beräkna 2 halvor per person. Låt halvorna rinna av. ta undan litet lag och koka den med honung och mald ingefära. Den ska bli simmig. Rör ned den i äppelmoset. I övrigt som i vårt recept.

Festligare:
Smaksätt lagen med någon likör i stället för honung. Koka päronen mjuka och lägg upp dem i portionsglas. Smaksätt äppelmoset med litet extra likör och lägg detta på päronen. Strö över hackade nötter. Servera med mjukglass eller vispad grädde.

Annorlunda:
Du kan välja vilken konserverad frukt du vill till denna efterrätt. Äpplen, plommon, persikor eller aprikoser går bra. Ofta säljs just burkkonserver till specialpris - passa då på att laga den här goda rätten som omväxling.

Kom ihåg:
Honung kan ha både olika konsistens, färg och smak beroende på var den samlats in. Den kan bl a smaka klöver, äppelblom, kryddörter. Färgen kan vara ljus till nästan mörkt brun. Konsistensen kan vara flytande eller fast - nyslungad honung är alltid flytande. Honung innehåller ca 80% socker och drygt 18% vatten.

Honung håller sig bäst på sval och torr plats vid ca 10 grader. Förvaras den för varmt sockrar den sig snabbare. Ha alltid honung i en burk med tättslutande lock.

Syltad ingefära är rotknölarna från ingefärsväxten, som kokas i stark sockerlag (kanderas). Den säljs ofta i orientaliska krus eller vackra glasburkar. Den är mycket stark och därför bör du pröva dig fram, när du smaksätter rätter med den.

Mald ingefära görs av de torkade rotknölarna. Den är ett gulvitt pulver med fin, ganska stark och aromatisk smak.

Tips och idéer:
Doppa alltid skeden eller måttet i hett vatten, då du ska mäta upp honung. Då rinner honungen lätt av.

Ibland kan du köpa färsk ingefära i butikerna. Det är ljusa, gulvita rotknölar, som har mycket oregelbunden form. Du kan skala och riva litet färsk ingefära och använda som smaksättning i olika rätter.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar