DAGENS RECEPT 13-05-20
DUBBELSMÖRGÅSAR
Rejäla dubbelmackor med riklig fyllning är bra utflykts- och matsäcksmat för de hungriga. De kan också passa som både lunch- och kvällsrätt bara med en sallad. Lättlagat och gott. Vi ger dig flera andra förslag till fyllning.
4 dubbelsmörgåsar
8 skivor vitt eller mörkt, grovt bröd
smör
senap
4 stora skivor rökt eller kokt skinka
eller 8 skivor salt kött eller kassler
2 ättiksgurkor
2 tomater i skivor
Bred smör på brödet och bred sedan på senap. Du kan, om du vill, utesluta smöret. Välj en stark senap. Skär gurkan i skivor. Vik skinkskivorna i 4 delar. Lägg gurkskivorna i "fickorna" som bildas. Använder du annat pålägg så lägg samman det med gurkskivorna emellan. Lägg pålägget på brödet.
Lägg på de resterande brödskivorna och tryck till lätt. Lägg tomatskivorna ovanpå dubbelsmörgåsarna eller servera dem separat till.
Om du ska bjuda smörgåsarna som matsäck så linda genast in dem i folie eller plastfilm, då torkar de inte.
Servera med en sallad, gärna råkost.
Ca 10 minuter att tillaga
Variation:
Du kan göra olika kryddsmör eller blandningar av t ex keso med kryddor och ha som fyllning i dubbelsmörgåsar. Kryddsmören ger smak åt brödet, kesoblandningarna blir i sig själva goda fyllningar. Här är några förslag:
Smaksätt mjukrört smör med t ex senap, kryddörter, vitlök, mosad ansjovis, riven ädelost, finhackad paprika, riven rå lök eller finhackad purjolök, finhackad gurka, sardeller, grönpeppar eller rosépeppar, tomatpuré eller chilisås.
Smaksätt keso (rör gärna ut den med litet gräddfil) med t ex krossad vitlök, riven eller finhackad rödlök eller strimlad purjolök, rårivna morötter eller selleri, rårivet äpple, finhackad paprika, hackad gurka, mosade böcklingfiléer eller sardeller eller ansjovis, finhackad tonfisk eller sardiner.
Kom ihåg:
Ett grovt bröd ger mer fibrer och mer att tugga på. Det blir också mer mättande än ett vitt bröd. Det finns många bra grova brödsorter att välja på, om du inte föredrar att baka ditt bröd själv. Men också ett ljusare bröd är gott och nyttigt. Välj det som passar dig.
Matiga fyllningar i dubbelmackor är t ex stekta strömmingsflundror, små tunna köttfärsbiffar eller skivor av köttfärslimpa, kokta eller stekta ägg, böcklingfiléer eller rökt makrill. Ofta kan du göra goda smörgåsar med kanske rester av middagsmaten, som du fräschar upp med någon färsk grönsak. Mjölk är ett bra komplement till smörgås - välj filmjölk, yoghurt eller vanlig mjölk efter önskan.
Tips och idéer:
Skär bort kanterna från brödet. Lägg önskad fyllning emellan och tryck ihop dubbelsmörgåsarna. Skär dem sedan i trekanter. Sådana små smörgåsar är bra och praktiska som matsäcksmat och på utflykten, du blir inte kladdig om händerna då du äter dem.
Torka de överblivna brödkanterna i ugn vid svag värme. Riv eller mal dem sedan och använd som ströbröd. Förvara i burkar med tättslutande lock.
DUBBELSMÖRGÅSAR
Rejäla dubbelmackor med riklig fyllning är bra utflykts- och matsäcksmat för de hungriga. De kan också passa som både lunch- och kvällsrätt bara med en sallad. Lättlagat och gott. Vi ger dig flera andra förslag till fyllning.
4 dubbelsmörgåsar
8 skivor vitt eller mörkt, grovt bröd
smör
senap
4 stora skivor rökt eller kokt skinka
eller 8 skivor salt kött eller kassler
2 ättiksgurkor
2 tomater i skivor
Bred smör på brödet och bred sedan på senap. Du kan, om du vill, utesluta smöret. Välj en stark senap. Skär gurkan i skivor. Vik skinkskivorna i 4 delar. Lägg gurkskivorna i "fickorna" som bildas. Använder du annat pålägg så lägg samman det med gurkskivorna emellan. Lägg pålägget på brödet.
Lägg på de resterande brödskivorna och tryck till lätt. Lägg tomatskivorna ovanpå dubbelsmörgåsarna eller servera dem separat till.
Om du ska bjuda smörgåsarna som matsäck så linda genast in dem i folie eller plastfilm, då torkar de inte.
Servera med en sallad, gärna råkost.
Ca 10 minuter att tillaga
Variation:
Du kan göra olika kryddsmör eller blandningar av t ex keso med kryddor och ha som fyllning i dubbelsmörgåsar. Kryddsmören ger smak åt brödet, kesoblandningarna blir i sig själva goda fyllningar. Här är några förslag:
Smaksätt mjukrört smör med t ex senap, kryddörter, vitlök, mosad ansjovis, riven ädelost, finhackad paprika, riven rå lök eller finhackad purjolök, finhackad gurka, sardeller, grönpeppar eller rosépeppar, tomatpuré eller chilisås.
Smaksätt keso (rör gärna ut den med litet gräddfil) med t ex krossad vitlök, riven eller finhackad rödlök eller strimlad purjolök, rårivna morötter eller selleri, rårivet äpple, finhackad paprika, hackad gurka, mosade böcklingfiléer eller sardeller eller ansjovis, finhackad tonfisk eller sardiner.
Kom ihåg:
Ett grovt bröd ger mer fibrer och mer att tugga på. Det blir också mer mättande än ett vitt bröd. Det finns många bra grova brödsorter att välja på, om du inte föredrar att baka ditt bröd själv. Men också ett ljusare bröd är gott och nyttigt. Välj det som passar dig.
Matiga fyllningar i dubbelmackor är t ex stekta strömmingsflundror, små tunna köttfärsbiffar eller skivor av köttfärslimpa, kokta eller stekta ägg, böcklingfiléer eller rökt makrill. Ofta kan du göra goda smörgåsar med kanske rester av middagsmaten, som du fräschar upp med någon färsk grönsak. Mjölk är ett bra komplement till smörgås - välj filmjölk, yoghurt eller vanlig mjölk efter önskan.
Tips och idéer:
Skär bort kanterna från brödet. Lägg önskad fyllning emellan och tryck ihop dubbelsmörgåsarna. Skär dem sedan i trekanter. Sådana små smörgåsar är bra och praktiska som matsäcksmat och på utflykten, du blir inte kladdig om händerna då du äter dem.
Torka de överblivna brödkanterna i ugn vid svag värme. Riv eller mal dem sedan och använd som ströbröd. Förvara i burkar med tättslutande lock.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar