måndag 29 april 2013

Dagens recept: Potatislåda med kinakål

DAGENS RECEPT 13-04-29

POTATISLÅDA MED KINAKÅL

Det är alltid både gott och billigt med en potatislåda. Den här har vi blandat med finstrimlad kinakål och smaksatt med kummin och riven ost.

4 portioner

6 potatisar (ca 500 g)
½ kinakål (ca 600 g)
vatten
2 tsk salt/l vatten
1 tsk salt
1 tsk kummin
2 krm svartpeppar
3 dl kaffegrädde
3 dl riven stark ost
3 msk finhackad persilja

Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.

Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser. Grädda 2 formar eller
använd ett stort, djupt, ugnssäkert fat.


Skölj, skala och skiva potatisen tunt. Skölj och strimla kinakålen. Förväll kålen ett par minuter i lättsaltat vatten. Låt den rinna av väl.

Smörj en djup, ugnssäker form. Lägg ett lager potatisskivor i botten. Salta lätt och strö på litet kummin och svartpeppar. Lägg på kålen. Lägg därefter potatis och kål varvvis tills formen är full. Salta och strö kummin och svartpeppar mellan lagren. Översta lagret ska vara potatis.

Häll på grädden och strö över osten. Grädda i 200° ca 30 minuter. Öka värmen till 225°. Grädda potatislådan ytterligare ca 20 minuter eller tills potatisen känns lagom mjuk, osten smält ned och rätten fått lätt färg på ytan. Strö över persiljan.

Servera antingen som ensamrätt eller bjud lådan till kött, kyckling eller fisk.

Ca 25 minuter att förbereda
Ca 50 minuter att grädda


Billigare:
Använd mjölk i stället för grädde till den här lådan. Minska då till 2 dl mjölk. Minska också osten till 2 dl. I övrigt som i vårt recept.

Annorlunda:
Lägg potatis, kål och råa, strimlade morötter varvvis i en smord, ugnssäker form. Beräkna 2 - 3 morötter till 1 djup form. Ta potatis och kål som i vårt recept. Strö salt och litet riven ost mellan lagren. 1 - 1½ dl ost kan bli lagom. Strö också ca 1 riven gul lök mellan varven. Häll på 2 dl mjölk och grädda som i vårt recept. Detta är en enkel men god och mustig potatis- och kållåda.

Kom ihåg:
Du kan, om du vill, lägga några skivor falukorv eller annan rökt korv mellan varje lager. Dels blir rätten då mustigare i smak, dels får du "tilltugget" i samma låda. Enkelt och bekvämt om du inte föredrar att servera rätten som en helt vegetarisk rätt.

Riven lök får ganska kraftig smak. För en mildare smak kan du skiva eller hacka den.

Tips och idéer:
Om du vill förvara ituskuren lök är det bäst att du lindar in den i aluminiumfolie. Då torkar den inte så snabbt och framför allt - den ger inte lukt och smak åt övriga varor i kylskåpet. Lök bör nämligen förvaras svalt, alltså i kyl eller mycket kallt skafferi.

En grytlapp är ovärderlig i köket, men kom ihåg att en grytlapp ska vara rejäl, 20 x 20 cm. Då först är den tillräcklig för att skydda händerna mot hettan från plåtar eller formar.

Frys in:
Den här rätten går bra att frysa in. Förpacka den väl i tätt frysemballage när den är alldeles kall. Förvaringstid ca 3 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar