DAGENS RECEPT 13-04-28
CHAMPINJONPIZZA
Detta blir en verkligt god pizza - helt vegetarisk - med fyllning av champinjoner och lök. Servera gärna en stor skål sallad till, ev med linser eller bönor.
1 pizza, 3 - 4 portioner
15 g jäst
1 dl ljummet vatten
1 msk olja
½ tsk salt
ca 2½ dl vetemjöl (150 g)
Fyllning:
1 gul lök
250 g champinjoner
1 msk olja
½ tsk basilika
½ tsk dragon
1 krm salt
ev litet nymald vitpeppar
150 g grovt riven ost (Cheddar, herrgård eller Svecia)
2 tomater i skivor
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser. Grädda 2 pizzor.
Smula sönder jästen i degbunken. Rör ut den med det ljumma vattnet. Tillsätt olja, salt och vetemjöl. Arbeta degen smidig och blank. Låt den jäsa ca 30 minuter på varm plats.
Gör i ordning fyllningen: Skala och hacka löken. Ansa champinjonerna och skiva dem. Fräs upp löken i oljan tills den blir gyllenbrun. Tillsätt då champinjonerna och låt dem fräsa med tills de avgett sin vätska. Tillsätt kryddor och låt blandningen svalna.
Kavla ut degen till en jämn, rund platta. Lägg den på plåt eller i en form. Bred över fyllningen. Strö över hälften av osten. Lägg några tomatskivor i mitten. Låt pizzan jäsa ca 10 minuter och strö sedan över resten av osten. Grädda i ugn vid 225° ca 20 minuter eller tills den pöst upp, fått fin färg och verkar genomgräddad.
Gott att servera med en sallad och gärna litet extra kryddor att strö över.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 40 minuter att jäsa
Ca 20 minuter att grädda
Variation:
Blanda 1 burk konserverade, grovhackade tomater med champinjoner och lök. Krydda. Låt blandningen långsamt sjuda minst 10 minuter på svag värme tills den tjocknar. Låt fyllningen kallna. Bred den över pizzan. I övrigt som i vårt recept.
Eller:
Blanda ned 1 burk väl avrunna konserverade musslor och 4 msk finhackad persilja i champinjon-tomatblandningen. Bred den kalla fyllningen över pizzan. Strö över osten och grädda som i vårt recept.
Festligare:
Blanda 2 dl strimlad kinakål och 200 g rensade räkor i champinjonblandningen. Uteslut basilikan. Bred fyllningen över degen, strö över 2 hårdkokta, hackade ägg samt ost. Grädda som i vårt recept.
Kom ihåg:
Det är viktigt att du alltid kyler av fyllningen till en pizza innan du lägger den på degen. Lägger du på fyllningen varm minskar du jästens jäsförmåga.
Det är en smaksak om man vill ha en pizzadeg tunnare eller tjockare. Om du vill ha degen riktigt tunn är det lättast att baka ut den direkt på bakplåten. Du behöver inte alltid vika upp en kant runt degen - det beror på hur pass flytande fyllningen är.
Tips och idéer:
Pizza kan bakas ut till långa längder. Skär längderna i passande bitar när du serverar pizzan. Om du vill frysa den kan du lägga ett antal mindre bitar i en plastpåse med en bit kartong inuti. De blir då lättare att ta ut och sedan tina och värma. Bra mellanmål till hungriga skolbarn.
Frys in:
Det går utmärkt att frysa in pizza. Gör gärna två på en gång och frys in den ena. Kyl av den väl och förpacka i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
CHAMPINJONPIZZA
Detta blir en verkligt god pizza - helt vegetarisk - med fyllning av champinjoner och lök. Servera gärna en stor skål sallad till, ev med linser eller bönor.
1 pizza, 3 - 4 portioner
15 g jäst
1 dl ljummet vatten
1 msk olja
½ tsk salt
ca 2½ dl vetemjöl (150 g)
Fyllning:
1 gul lök
250 g champinjoner
1 msk olja
½ tsk basilika
½ tsk dragon
1 krm salt
ev litet nymald vitpeppar
150 g grovt riven ost (Cheddar, herrgård eller Svecia)
2 tomater i skivor
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser. Grädda 2 pizzor.
Smula sönder jästen i degbunken. Rör ut den med det ljumma vattnet. Tillsätt olja, salt och vetemjöl. Arbeta degen smidig och blank. Låt den jäsa ca 30 minuter på varm plats.
Gör i ordning fyllningen: Skala och hacka löken. Ansa champinjonerna och skiva dem. Fräs upp löken i oljan tills den blir gyllenbrun. Tillsätt då champinjonerna och låt dem fräsa med tills de avgett sin vätska. Tillsätt kryddor och låt blandningen svalna.
Kavla ut degen till en jämn, rund platta. Lägg den på plåt eller i en form. Bred över fyllningen. Strö över hälften av osten. Lägg några tomatskivor i mitten. Låt pizzan jäsa ca 10 minuter och strö sedan över resten av osten. Grädda i ugn vid 225° ca 20 minuter eller tills den pöst upp, fått fin färg och verkar genomgräddad.
Gott att servera med en sallad och gärna litet extra kryddor att strö över.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 40 minuter att jäsa
Ca 20 minuter att grädda
Variation:
Blanda 1 burk konserverade, grovhackade tomater med champinjoner och lök. Krydda. Låt blandningen långsamt sjuda minst 10 minuter på svag värme tills den tjocknar. Låt fyllningen kallna. Bred den över pizzan. I övrigt som i vårt recept.
Eller:
Blanda ned 1 burk väl avrunna konserverade musslor och 4 msk finhackad persilja i champinjon-tomatblandningen. Bred den kalla fyllningen över pizzan. Strö över osten och grädda som i vårt recept.
Festligare:
Blanda 2 dl strimlad kinakål och 200 g rensade räkor i champinjonblandningen. Uteslut basilikan. Bred fyllningen över degen, strö över 2 hårdkokta, hackade ägg samt ost. Grädda som i vårt recept.
Kom ihåg:
Det är viktigt att du alltid kyler av fyllningen till en pizza innan du lägger den på degen. Lägger du på fyllningen varm minskar du jästens jäsförmåga.
Det är en smaksak om man vill ha en pizzadeg tunnare eller tjockare. Om du vill ha degen riktigt tunn är det lättast att baka ut den direkt på bakplåten. Du behöver inte alltid vika upp en kant runt degen - det beror på hur pass flytande fyllningen är.
Tips och idéer:
Pizza kan bakas ut till långa längder. Skär längderna i passande bitar när du serverar pizzan. Om du vill frysa den kan du lägga ett antal mindre bitar i en plastpåse med en bit kartong inuti. De blir då lättare att ta ut och sedan tina och värma. Bra mellanmål till hungriga skolbarn.
Frys in:
Det går utmärkt att frysa in pizza. Gör gärna två på en gång och frys in den ena. Kyl av den väl och förpacka i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 4 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar