lördag 27 april 2013

Dagens recept: Gula hjärtan

DAGENS RECEPT 13-04-27

GULA HJÄRTAN

Det här är vårgula, spröda hjärtan, som får en pikant smak av apelsinsaft och rivet apelsinskal. Du kan kavla ut degen och ta ut kakor med mått, eller helt enkelt rulla små bollar och platta till dem med en gaffel.

Ca 90 kakor

200 g smör eller margarin
1 dl socker (ca 250 g)
1 tsk vaniljsocker
1 dl gräddfil
1 dl apelsinjuice eller saft av 1 apelsin
rivet skal av 1 apelsin
1 äggula
5½ dl vetemjöl (ca 150 g)
1 dl potatismjöl (ca 80 g)
1 tsk bikarbonat


Rör det rumsvarma matfettet. Tillsätt socker, vaniljsocker, gräddfil, juice eller saft och det rivna apelsinskalet. Rör om väl. Tillsätt äggulan. Blanda samman mjöl och bikarbonat. Sikta gärna potatismjölet och bikarbonaten.

Tillsätt mjölblandningen och rör ihop degen. Låt den vila på sval plats ca 1 timme, då blir den lättare att kavla. Men du kan också baka ut degen genast. Klicka i så fall ut den med hjälp av två skedar på plåtar med bakplåtspapper.

Kavla ut degen till en tunn kaka. Ta med mått ut hjärtan eller liknande. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda vid 200° ca 10 minuter eller tills kakorna fått läcker färg och känns genomgräddade. Låt dem svalna en stund på plåtarna.

Ca 15 minuter att förbereda
Ca 1 timme för degen att vila
Ca 10 minuter/plåt att grädda


Snabbare:
Gör degen som i vårt recept, men baka ut kakorna genast. Rulla små bollar med händerna och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper, ganska långt ifrån varandra. Doppa en gaffel i vetemjöl och tryck ett rutmönster på kakorna.

Annorlunda:
Gör degen som i vårt recept. Kavla ut den till en tunn kaka. Ta ut rundlar med t ex en liten skål. Lägg dem på plåtar som ovan och grädda enligt vårt recept. Låt kakorna svalna. Lägg sedan samman dem två och två med äppelmos eller apelsinmarmelad emellan. Sikta litet florsocker över och servera genast.

Kom ihåg:
Tvätta och borsta citrusfrukter ordentligt innan du använder dem. Behöver du rivet skal till något recept så riv bara det yttersta skiktet. Då kan du sedan pressa frukterna och ta tillvara saften.

Tips och idéer:
Grädda alltid först en liten "provkaka" när du bakar småbröd. Då kan du lätt bedöma om ugnsvärmen är den rätta och om du mätt eller vägt ingredienserna rätt.

Förvara burkar med kakor på torr och sval plats.

Frys in:
Gör en stor sats av degen på en gång. Grädda och låt kakorna svalna. Frys in dem i burkar med lock. Förvaringstid ca 4 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar