fredag 26 april 2013

Dagens recept: Jugoslavisk gryta

DAGENS RECEPT 13-04-26

JUGOSLAVISK GRYTA

Gryträtter blir alltid både goda och ganska billiga. Du kan använda enklare köttstycken, de blir ändå möra när du bräserar dem på svag värme. Blanda i grönsaker efter tillgång och årstid.

4 - 5 portioner

400 g grytbitar av nötkött
200 g grytbitar av fläskkött
2 stora gula lökar
1 - 2 röda eller gröna paprikor
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 krm paprikapulver
1 msk vetemjöl
2 msk smör eller margarin
2 vitlöksklyftor
1 burk tomater, ca 400 g
ev vatten eller buljong
persilja

Till 8 portioner:
Dubbla mängden nötkött, ca 300 g fläskkött, 1½ burk
tomater. I övrigt dubbla mängden ingredienser.


Putsa köttet. Skär det i jämna bitar - ofta är grytbitar ojämna i storlek. Skala och skiva löken. Skölj, kärna ur och strimla paprikorna. Blanda samman salt, peppar, paprikapulver och vetemjöl.

Bryn köttet i en stekpanna eller stekgryta i matfettet. Om du bryner i stekpanna så lägg efter hand över köttet i en gryta. Tillsätt mjölblandningen och rör om väl. Bryn löken och tillsätt den till grytan med köttet. Lägg ned paprikastrimlorna. Dela eller snitta vitlöksklyftorna. Tillsätt dem. Häll till sist på tomaterna med sitt spad.

Låt grytan långsamt eftersteka på svag värme under lock ca 1 1/4 timme. Rör då och då. Späd ev med litet vatten eller buljong om tomatspadet kokar in. Strö över litet hackad persilja.

Bjud grytan med kokt ris, kokt potatis eller nudlar och servera sallad till.

Ca 25 minuter att förbereda
Ca 1 1/4 timme att eftersteka


Billigare:
Minska mängden kött till 400 g. Ta då hälften nöt och hälften fläsk. Förbered och bryn köttet som i vårt recept. Tillsätt 2 skalade, skivade morötter och gärna också en bit strimlat rotselleri. Följ i övrigt vårt recept.

Du kan också använda köttkorv eller falukorv till rätten. Då blir den färdig på ca 20 minuter.

Annorlunda:
Välj enbart fläskkött till denna rätt. Tillsätt 2 strimlade purjolökar, 2 strimlade palsternackor och 2 strimlade morötter. Krydda med litet malda nejlikor och ingefära. Uteslut då paprikapulver. Lägg mot slutet av efterstekningen i 2 fint strimlade äpplen. I övrigt som i vårt recept.

Du kan också tillsätta 3 - 4 dl finstrimlad kinakål och låta den sjuda med ca 5 minuter. Genom att du tillsätter mycket grönsaker till denna rätt räcker den till flera portioner.

Kom ihåg:
De flesta gryträtter blir bra bjudmat. Du kan laga dem i förväg och sedan bara värma dem när gästerna kommer. Gryträtter far inte illa av att stå några timmar - ofta får de då bättre smak. Du kan alltid fräscha upp dem genom att tillsätta litet färska, strimlade grönsaker när du värmer grytan. Du kan också smaksätta dem med litet vin - rött eller vitt - om du så tycker. Tillsätt då vinet medan grytan eftersteker.

Tips och idéer:
Om du tycker om vitlök kan du tillsätta 4 - 5 klyftor till vårt recept. Krossa dem ev med litet grovt salt.

Vetemjölet gör rätten något simmig. Vill du ha rätten mer simmig kan du antingen öka mängden vetemjöl från början till 3 msk (men passa den då noga under efterstekningen) eller så kan du reda av den med litet potatismjöl eller maizenamjöl när den är färdig.

Frys in:
Den här grytan går utmärkt att frysa in. Förpacka den i formar av aluminiumfolie eller i plastaskar. Låt rätten kallna ordentligt. Sätt på tättslutande lock. Förvaringstid: Ca 5 månader.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar