lördag 12 mars 2011

Dagens middagsförslag, 12 mars 2011

Middag: Kalvfärstimbal, hasselbackspotatis, haricots verts, gelé.
Dessert: Päronknyten.


KALVFÄRSTIMBAL

300 g kalvfärs
5 kokta kalla potatisar
1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
1 dl grädde
2 ägg
1 1/2 tsk salt
peppar

Till fyllning:
rotselleri


Lägg ströbrödet i en skål och häll över vattnet. Mal färs och potatis, krydda och arbeta blandningen smidig och tillsätt det svällda ströbrödet efter hand. Späd med grädden till smidig konsistens. Rör ned äggulorna.

Vispa vitorna till stelt skum och vänd försiktigt ned dem i färsen.

Bred ut några msk färs i botten på en smord och bröad form och lägg förvälld, finstrimlad rotselleri ovanpå. Täck med resten av färsen. Bind över formen med smörat papper eller aluminiumfolie. Koka rätten i vattenbad ovanpå spisen eller i ugn, ca 1 timme. Lyft av locket eller ta bort papperet. Låt färsen stå några minuter innan den stjälps upp på fat. Skär upp den först vid bordet.

Servera en god champinjonsås och ångad dillpotatis till. Fyllning och tillbehör till timbalen kan givetvis varieras efter årstid och säsong.



PÄRONKNYTEN

4 mogna päron
2 djupfrysta smördegsplattor
3 msk hackad mandel
1/2 msk honung
rivet skal av 1 citron
mald kanel
1/2 dl varm aprikosmarmelad


Tina smördegsplattorna ca 15 minuter i rumstemperatur.

Skala päronen och dela dem tvärs över. Lyft av toppen och kärna ur den nedre delen. Fyll med en blandning av hackad mandel, honung och rivet citronskal. Sätt på pärontoppen.

Dela smördegsplattorna i två delar och kavla ut varje bit så tunt att den räcker om päronet. Ställ ett päron på varje smördegsbit och strö på kanel. Vik upp hörnen över päronet och nyp ihop kanterna.

Grädda knytena på bakplåtspapper i 250° ca 15 minuter tills de fått en vacker, guldbrun färg. Pensla knytena med marmelad när de tagits ut ur ugnen.

Servera med lättvispad grädde eller gärna vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar