Middag: Rimmad oxbringa, mos av kålrot, morot, potatis och persilja.
Dessert: Lingonparfait.
OXBRINGA
1 kg bringa eller bog av nötkött
2 - 3 l vatten
1 msk salt
2 röda chilifrukter
1 tsk hela svartpepparkorn
6 potatisar
2 morötter
1 bit kålrot, ca 400 g
1 palsternacka
Sås:
2 dl lätt crème fraîche
3 msk riven pepparrot
Koka upp vatten och salt i en rymlig gryta. Lägg i köttet - vattnet ska täcka köttet. Kärna ur chilifrukterna, skär dem i mindre bitar och lägg i grytan tillsammans med pepparkornen. Koka upp och sjud köttet under lock 1 1/2 - 2 timmar. Tiden beror på köttets form och kvalitet.
Skala rotfrukterna och skär dem i cm-stora tärningar. Vänd ned i grytan. Skiva köttet och servera med rotsakerna och pepparroten utrörd i crème fraîche. Späd ev med kokspad.
Om det blir något kött över (koka alltså en rejäl bit på en gång) är det gott att panera och steka skivorna. Servera med strimlad eller tärnad kålrot kokad i lätt citrondoftande grönsaksbuljong.
LINGONPARFAIT
4 portioner
2 ägg
1/2 dl socker
1 1/2 dl rårörda lingon eller lingonsylt
3 dl vispgrädde
Vispa ägg och socker pösigt. Rör försiktigt ned lingonen. Vispa grädden hårt och blanda med äggsmeten. Frys i en stor form minst 4 timmar. Ta ut parfaiten ca 20 minuter före serveringen och garnera med lingon.
Dessert: Lingonparfait.
OXBRINGA
1 kg bringa eller bog av nötkött
2 - 3 l vatten
1 msk salt
2 röda chilifrukter
1 tsk hela svartpepparkorn
6 potatisar
2 morötter
1 bit kålrot, ca 400 g
1 palsternacka
Sås:
2 dl lätt crème fraîche
3 msk riven pepparrot
Koka upp vatten och salt i en rymlig gryta. Lägg i köttet - vattnet ska täcka köttet. Kärna ur chilifrukterna, skär dem i mindre bitar och lägg i grytan tillsammans med pepparkornen. Koka upp och sjud köttet under lock 1 1/2 - 2 timmar. Tiden beror på köttets form och kvalitet.
Skala rotfrukterna och skär dem i cm-stora tärningar. Vänd ned i grytan. Skiva köttet och servera med rotsakerna och pepparroten utrörd i crème fraîche. Späd ev med kokspad.
Om det blir något kött över (koka alltså en rejäl bit på en gång) är det gott att panera och steka skivorna. Servera med strimlad eller tärnad kålrot kokad i lätt citrondoftande grönsaksbuljong.
LINGONPARFAIT
4 portioner
2 ägg
1/2 dl socker
1 1/2 dl rårörda lingon eller lingonsylt
3 dl vispgrädde
Vispa ägg och socker pösigt. Rör försiktigt ned lingonen. Vispa grädden hårt och blanda med äggsmeten. Frys i en stor form minst 4 timmar. Ta ut parfaiten ca 20 minuter före serveringen och garnera med lingon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar