Jag har så många ljuvligt vackra böcker i min ägo. En av dem heter "Matnytta och ögonfägnad" och handlar om Benhamra kungsgård, en gammal gård som mycket pietetsfullt har restaurerats och producerar allt möjligt gott. Bilderna är andlöst vackra och recepten mycket lockande. Jag ramlade över den här boken på en bokrea för många år sedan. En soppa som den här önskar jag stode på bordet idag, men vi hade lite andra planer för middagen. Dock blir nog inte det här den enda regndagen inom överskådlig framtid!
POTATISSOPPA MED VITLÖKSKRUTONGER
4 portioner
5 potatisar
1 gul lök
1 msk olivolja
1 tsk kummin
6 dl grönsaksbuljong
5 dl mjölk
2 dl crème fraîche
salt, peppar
Skala och skiva lök och potatis. Lägg dem i en kastrull tillsammans med buljong, olivolja och kummin. Låt koka tills potatis och lök går att vispa sönder för hand. Tillsätt mjölk och crème fraîche och koka upp på nytt. Smaka av med salt och peppar.
Servera gärna med vitlökskrutonger: Tärna 6 - 8 skivor vitt bröd. Pressa två vitlöksklyftor i smör i en stekpanna och hetta upp. Stek krutongerna gyllenbruna i vitlökssmöret.
POTATISSOPPA MED VITLÖKSKRUTONGER
4 portioner
5 potatisar
1 gul lök
1 msk olivolja
1 tsk kummin
6 dl grönsaksbuljong
5 dl mjölk
2 dl crème fraîche
salt, peppar
Skala och skiva lök och potatis. Lägg dem i en kastrull tillsammans med buljong, olivolja och kummin. Låt koka tills potatis och lök går att vispa sönder för hand. Tillsätt mjölk och crème fraîche och koka upp på nytt. Smaka av med salt och peppar.
Servera gärna med vitlökskrutonger: Tärna 6 - 8 skivor vitt bröd. Pressa två vitlöksklyftor i smör i en stekpanna och hetta upp. Stek krutongerna gyllenbruna i vitlökssmöret.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar