I mina älskade Husmoderns Köksalmanack har de alltid kloka och tänkvärda saker och även tips och råd som inledning till varje månad. Jag har hämtat månadsorden för februari från 1978 års bok.
FEBRUARI
Bra sagt: Den får aldrig syn på lyckan som bara är upptagen av att betrakta sig själv.
Till ätandets behag bidrar varma uppläggsfat och tallrikar till varmrätten ... Hur odrägligt är det t ex inte att få kallt underlag till varm lammstek! Så enkelt som det är att värma porslinet kan man gott göra det också till vardags. Den kokta färskpotatisen sveper man i en serviett både för att fukten ska sugas upp och för att värmen ska hållas kvar. Den som älskar kaffet riktigt hett råds att värma den tomma koppen i ugn eller hett vatten. I samma mån fordrar frusna desserter o dyl kylt underlag.
Man kan lätt driva upp en apelsinväxt ur en vanlig kärna, men vill man vara säker på blommor och frukt är det bäst att köpa en färdig planta. Apelsinbusken med de vackra bladen är en lättskött krukväxt som klarar våra breddgrader inomhus. Den får små väldoftande blommor som sakta förvandlas till apelsiner, visserligen inte njutbara att äta men trevliga att betrakta.
Sagt av en sydafrikan om det svenska klimatet: Den gröna vintern går ändå an men den vita är förfärlig.
Det blir ljusare och ljusare för varje dag. Man känner sig glad och litet sjaskig för i solen syns alla små defekter och fläckar som vintermörkret barmhärtigt dolt - man skulle vilja skicka hela sin person på kemtvätt. Ty som Remarque säger: Du kan bli ärkeängel, dåre eller förbrytare utan att någon märker det, men alla ser om du saknar en knapp.
För en kall kväll när ni känner er frusen och rostig: Piska ihop en äggula, en nypa vaniljsocker och en dessertsked socker tills blandningen vitnar. Rör så i 2 dl kokande mjölk och drick det så hett som möjligt.
Så här skriver Carl Larsson i sin bok Spadarvet: "Jag har nämligen levat i Frankrike där man kan tillreda potatis på hundratvå sätt." Varsågod, här är ett av dem. Skala och skölj potatis, torka den. Skärs i skivor som läggs i kokande mjölk och får långsamt koka mjuka. Tas upp med hålslev och läggs på eldfast fat. Salta, peppra, klicka på smör och låt stå i varm ugn tills potatisen blir guldbrun.
FEBRUARI
Bra sagt: Den får aldrig syn på lyckan som bara är upptagen av att betrakta sig själv.
Till ätandets behag bidrar varma uppläggsfat och tallrikar till varmrätten ... Hur odrägligt är det t ex inte att få kallt underlag till varm lammstek! Så enkelt som det är att värma porslinet kan man gott göra det också till vardags. Den kokta färskpotatisen sveper man i en serviett både för att fukten ska sugas upp och för att värmen ska hållas kvar. Den som älskar kaffet riktigt hett råds att värma den tomma koppen i ugn eller hett vatten. I samma mån fordrar frusna desserter o dyl kylt underlag.
Man kan lätt driva upp en apelsinväxt ur en vanlig kärna, men vill man vara säker på blommor och frukt är det bäst att köpa en färdig planta. Apelsinbusken med de vackra bladen är en lättskött krukväxt som klarar våra breddgrader inomhus. Den får små väldoftande blommor som sakta förvandlas till apelsiner, visserligen inte njutbara att äta men trevliga att betrakta.
Sagt av en sydafrikan om det svenska klimatet: Den gröna vintern går ändå an men den vita är förfärlig.
Det blir ljusare och ljusare för varje dag. Man känner sig glad och litet sjaskig för i solen syns alla små defekter och fläckar som vintermörkret barmhärtigt dolt - man skulle vilja skicka hela sin person på kemtvätt. Ty som Remarque säger: Du kan bli ärkeängel, dåre eller förbrytare utan att någon märker det, men alla ser om du saknar en knapp.
För en kall kväll när ni känner er frusen och rostig: Piska ihop en äggula, en nypa vaniljsocker och en dessertsked socker tills blandningen vitnar. Rör så i 2 dl kokande mjölk och drick det så hett som möjligt.
Så här skriver Carl Larsson i sin bok Spadarvet: "Jag har nämligen levat i Frankrike där man kan tillreda potatis på hundratvå sätt." Varsågod, här är ett av dem. Skala och skölj potatis, torka den. Skärs i skivor som läggs i kokande mjölk och får långsamt koka mjuka. Tas upp med hålslev och läggs på eldfast fat. Salta, peppra, klicka på smör och låt stå i varm ugn tills potatisen blir guldbrun.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar