Det här receptet är taget ur Husmoderns Köksalmanack 1978. 70-talsböckerna är väldigt intressanta, för där hittar jag ju den mat jag är uppvuxen med och finner mycket trivsam! Har ni förresten också märkt att vikten på en normal fläskfilé, som man köper i affären, har ökat? Förr var det alltid 500 g, som i det här receptet. Nu ligger vikten nästan alltid på över 600.
PAPRIKAFILÉ PÅ POTATISBÄDD
4 personer
10 medelstora potatisar, 3/4 kg
1 tsk salt
litet vitlökssalt
500 g hel fläskfilé
salt, peppar
margarin
3 msk smör
1 - 2 tsk paprikapulver
finhackad persilja
Skär potatisen i tunna skivor. Salta och bred ut den på ett väl smort ugnsfat. Grädda i ugn, 225°, ca 40 minuter. Täck med folie de första 20 minuterna.
Bryn fläskfilén runt om. Salta, peppra och efterstek sakta under lock 10 - 15 minuter. Blanda smöret med paprikapulver och persilja. Skär filén i skivor och lägg i rader ovanpå potatisen. Bred paprikasmöret över.
Häll ev steksky över potatisen och gratinera några minuter i 250°, så att paprikasmöret smälter ned. Servera med en god sallad, gärna innehållande både grön och röd paprika.
PAPRIKAFILÉ PÅ POTATISBÄDD
4 personer
10 medelstora potatisar, 3/4 kg
1 tsk salt
litet vitlökssalt
500 g hel fläskfilé
salt, peppar
margarin
3 msk smör
1 - 2 tsk paprikapulver
finhackad persilja
Skär potatisen i tunna skivor. Salta och bred ut den på ett väl smort ugnsfat. Grädda i ugn, 225°, ca 40 minuter. Täck med folie de första 20 minuterna.
Bryn fläskfilén runt om. Salta, peppra och efterstek sakta under lock 10 - 15 minuter. Blanda smöret med paprikapulver och persilja. Skär filén i skivor och lägg i rader ovanpå potatisen. Bred paprikasmöret över.
Häll ev steksky över potatisen och gratinera några minuter i 250°, så att paprikasmöret smälter ned. Servera med en god sallad, gärna innehållande både grön och röd paprika.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar