måndag 7 februari 2011

Hur hinner ni med allt?

Fru Gustrid Hellberg, apotekarfru i förstad till Stockholm och mamma till tre döttrar, sköter själv sitt hem, syr sina och barnens kläder men får ändå tid över för studier i språk och musik, hinner syssla med journalistik, tar motionsgymnastik ett par gånger i veckan och arbetar ständigt på att genom kurser och dylikt ytterligare utbilda sig för sitt yrke - husmoderns! Hur hon får tiden att räcka? Ja, det berättar hon om här.

Det moderna samhället kräver rationalisering inom alla områden, det husliga inte minst. Bristen på hemhjälp ökar kraven på husmödrarna och för att inte svikta under bördan utan i stället få tiden att räcka också till annat än bara hushållsarbete, är rationalisering den enda vägen. Alltså: bättre redskap, större effektivitet genom ökade kunskaper, förnuftig planläggning av arbetet, och förenkling av levnadsvanorna.

Ett harmoniskt hem skapas inte bara genom välstädade rum och fyllda kakburkar, inte heller genom tjat och irritation. Därtill behövs i stället hänsyn, hjälpsamhet och förståelse för den andres behov. Vi husmödrar ska inte heller inbilla oss, att vårt yrke är sämre än andras, ty varje yrke har sina avigsidor, hur lysande det än förefaller utåt - och personligen värdesätter jag, att mitt yrke tillåter mig att vara tillsammans med mina barn under den tid de som bäst behöver sin mamma.

Arbetsschema:

Daglig översyn
av våningen i samband med bäddningen på morgonen. Rena golv är a och o i all städning och därför användes dammsugaren flitigt.

Allt tyngre arbete
som veckotvätt, grundlig städning av garderober, kök och badrum, fredagsstädning, bakning och extra matlagning (på lördagen) hinner jag med före skolbarnens frukost.

Klädvården
underlättas genom lättskötta garderober med särskilda skofack och förvaringsutrymmen för säsongbetonade kläder som inte används för tillfället. En del kostymer och klänningar hänger i var sin påse av chinz. Omoderna eller utslitna kläder gallras obönhörligen bort. Det är fördelaktigt med en särskild garderob för alla sport- och regnplagg, pjäxor, stövlar, badkläder e t c.

Veckotvätten
sköter jag själv, men låter en tvättinrättning ta hand om vittvätten.

Matlagningen
Vad den beträffar har vi väl och riktigt tillagad mat men undviker i vardagslag allt som är omständligt. Inköpen koncentreras till så få som möjligt på icke rusningstid, och jag ser till, att det av vanliga specerier och konserver alltid finns så mycket hemma, att jag i oförutsedda situationer kan åstadkomma en måltid på några få minuter.

Beträffande hushållsredskap
är endast det bästa gott nog. Saxen är ett bra redskap också i köket och mina köksskåp påminner mest om ett apotek. Alla specerier förvaras i burkar av glas eller lackerad plåt, påsar och kartonger finns bara i förrådsskåpet. Alla matrecept, de flesta illustrerade, är samlade till ett kortsystem.

Oumbärliga småsaker som glödlampor, proppar, skosnören, klister, nytt omslagspapper och frimärken finns alltid hemma och ett block med penna är fastsatt på en skåpdörr, så att jag genast kan skriva upp vad som skall köpas hem eller kommas ihåg.

Genom att gå på kurser har jag tränat upp mina anlag för sömnad, så att jag nu stickar och syr så gott som alla mina egna och barnens kläder, ja, till och med skjortor åt min man. Linneförrådet underhåller jag genom att sy några lakan och handdukar varje år. På så sätt undvikes dels den stora kostnad, dels det stora arbete, som nyanskaffningar medför.

Största möjliga resultat för minsta möjliga arbete och att inte omge sig med fler ägodelar än man kan sköta är en gyllene regel när det gäller hemarbete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar