Den här steken kan man ju givetvis servera närhelst på året. Och gott låter det.
VINDRAGARSTEK
En bit in på julen brukar det kännas bra att få bryta med en middag på mörkt kött. Vindragarsteken är en klassiker med bl a formidabelt god sås. Lägg steken i vin dagen före julafton. Annandagen är den mogen för grytan.
8 personer
1,6 kg benfri nöt- eller viltstek
Till marinaden:
1 stor morot
persiljestjälkar
1 purjolök
2 gula lökar
1 lagerblad + 1 tsk kryddpepparkorn
4 dl rödvin
Till stekning och sås:
2 msk margarin
marinaden
1/2 dl soya
200 - 400 g färska champinjoner
12 smålökar
stekskyn
2 msk margarin + 2 msk vetemjöl
Skala och finhacka grönsakerna till marinaden. Lägg dem med köttet, kryddorna och vinet i en plastpåse. Knyt till påsen och lägg den för säkerhets skull i en skål. Marinera köttet 2 - 3 dygn.
Ta upp och torka köttet. Bryn det väl runt om i margarin. Sila upp marinadgrönsakerna och bryn dem efter köttet. Häll vinmarinaden och soyan över kött och grönsaker. Koka sakta ca 1 1/2 timme under lock.
Förväll, skala och bryn smålökarna ihop med champinjonerna. Sila över skyn från steken. Koka upp och smaka av med ca 1 tsk salt.
Knåda ihop margarin och mjöl till en kula. Vispa ned den. Koka såsen 5 minuter.
Skär steken i tunna skivor och lägg upp på varmt fat med litet sås över. Servera resten separat. Morötter, smörblankad fänkål och potatis blir gott till.
VINDRAGARSTEK
En bit in på julen brukar det kännas bra att få bryta med en middag på mörkt kött. Vindragarsteken är en klassiker med bl a formidabelt god sås. Lägg steken i vin dagen före julafton. Annandagen är den mogen för grytan.
8 personer
1,6 kg benfri nöt- eller viltstek
Till marinaden:
1 stor morot
persiljestjälkar
1 purjolök
2 gula lökar
1 lagerblad + 1 tsk kryddpepparkorn
4 dl rödvin
Till stekning och sås:
2 msk margarin
marinaden
1/2 dl soya
200 - 400 g färska champinjoner
12 smålökar
stekskyn
2 msk margarin + 2 msk vetemjöl
Skala och finhacka grönsakerna till marinaden. Lägg dem med köttet, kryddorna och vinet i en plastpåse. Knyt till påsen och lägg den för säkerhets skull i en skål. Marinera köttet 2 - 3 dygn.
Ta upp och torka köttet. Bryn det väl runt om i margarin. Sila upp marinadgrönsakerna och bryn dem efter köttet. Häll vinmarinaden och soyan över kött och grönsaker. Koka sakta ca 1 1/2 timme under lock.
Förväll, skala och bryn smålökarna ihop med champinjonerna. Sila över skyn från steken. Koka upp och smaka av med ca 1 tsk salt.
Knåda ihop margarin och mjöl till en kula. Vispa ned den. Koka såsen 5 minuter.
Skär steken i tunna skivor och lägg upp på varmt fat med litet sås över. Servera resten separat. Morötter, smörblankad fänkål och potatis blir gott till.
alla mina recept kom bort i flytten till Spanien, så glad att hitta detta.Tack,Tack.
SvaraRadera