söndag 23 januari 2011

Sommardrömmar i körsbär

Det är tacksamt och roligt att ta vara på körsbär. Som konserv är de mindre vanliga på butikshyllorna, och bären kan användas till sylt, saft, kompott och mycket annat gott.


KÖRSBÄRSSYLT

Körsbärssylt som på mormors tid är det här. Den smakar ljuvligt till plättar, för att inte tala om hur god den är till ostkaka. Hälften av kärnorna knäcks och mandlarna inuti får vara med i sylten, som då blir ännu godare.

1 kg klarbär eller brunbär
6 - 8 dl socker
1 krm bensoat per kg färdig sylt


Rensa och kärna ur bären (det finns speciella kärnurtagare i butikerna). Hetta långsamt upp bären i en gryta och låt dem koka ca 10 minuter. Tillsätt sockret och låt sylten sakta koka utan omrörning ytterligare ca 15 minuter. Skaka grytan då och då. Skumma väl och lägg i de krossade mandlarna.

Tillsätt bensoat utrört i litet av sylten. Ös upp i varma burkar, som fylls ända upp. Paraffinera eller lägg på lock.


DANSKA KÖRSBÄR

Körsbär som lagts i sockerlag smaksatt med litet sprit är raffinerat till vaniljglass som efterrätt. Eller så kan man kanske avnjuta dem till kaffet på maten och lägger då några bär och litet av lagen i ett litet glas.

Ca 1/2 kg felfria körsbär (klarbär eller brunbär),
inte alltför mogna

Lag:
2 dl vatten
1 1/2 dl socker
1 dl brännvin (renat)


Koka vatten och socker till en lag som får kallna. Tillsätt spriten. Fyll en glasburk nästan helt med bär och häll över lagen. Låt det stå kallt 1 - 2 månader.


KÖRSBÄRSKOMPOTT

En varm körsbärskompott som sås till vaniljglass - vilken efterrätt! Och så lätt att åstadkomma om man har kompotten fryst och färdig att värmas. Den kan göras på klarbär, moreller eller brunbär. De är alla lika lämpliga. Beräkna 2 - 4 dl socker per kg bär och 1 - 1 1/2 dl vatten.

Kärna ur bären. Koka upp vatten och socker och lägg i bären, som sedan får sjuda sakta ca 5 minuter.

Vill man ha kompotten simmigare och bären mindre fasta, tillsätts sockret sedan bären fått sjuda några minuter i enbart vatten. Koktiden blir då totalt ca 10 minuter.

Låt kompotten svalna och frys in den.


MORMORS RÅSAFT PÅ KÖRSBÄR

Här kokas inte saften och bären mals hela med kärnorna, som ger den fina smaken åt saften.

Mal 3 liter klarbär eller brunbär, tillsätt 2 l vatten och 25 g vinsyra. Låt det stå kallt över natten. Sila massan och blanda saften med 3 kg socker. Rör då och då tills sockret smält.

Tillsätt 1 krm bensoat per liter saft utrört i litet av saften. Fyll saften på flaskor ända upp och tillslut väl. Förvara saften svalt.

PS. Jag var tvungen att ta reda på vad "brunbär" är för slags körsbär, och på Google står det att det är surkörsbär helt enkelt. :-D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar