Jag minns att vi ibland fick savarin till efterrätt på dagis och fritids, men då var den förstås inte indränkt med punsch utan med spadet till fruktcocktail. Frukten låg i hålet i mitten. Det var så gott!
PUNSCHSAVARIN MED KOLASÅS
2 1/2 dl sötmandel
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
150 g smör eller margarin
4 ägg
2 dl socker
Till indränkning:
3 msk punsch
Kolasås:
2 dl tunn grädde
1 dl socker
1/2 dl sirap
2 msk kakao
2 krm ättiksprit
1 tsk vatten
ev 1 dl vispgrädde
Skålla och mal mandeln. Blanda den med vetemjöl och bakpulver i en skål.
Rör matfett och socker poröst, tillsätt ett ägg i sänder under fortsatt rörning och rör smeten ytterligare en stund. Tillsätt mandel och mjöl blandat med bakpulver. Slå smeten i väl smord och bröad form och grädda i 175° ca 45 minuter. Pröva med sticka. Stjälp upp kakan och låt den svalna något.
Lägg tillbaka kakan i formen. Pricka den här och var och droppa över punschen. Ställ kakan på sval plats att dra.
Koka under tiden kolasåsen. Blanda alla ingredienser utom ev vispgrädde i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Sjud såsen under fortsatt rörning tills den blir tjock, 4 - 5 minuter.
Låt såsen kallna. Tillsätt ev vispad grädde. Häll litet av såsen över kakan. Fyll hålet i mitten med kall vispad grädde.
PUNSCHSAVARIN MED KOLASÅS
2 1/2 dl sötmandel
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
150 g smör eller margarin
4 ägg
2 dl socker
Till indränkning:
3 msk punsch
Kolasås:
2 dl tunn grädde
1 dl socker
1/2 dl sirap
2 msk kakao
2 krm ättiksprit
1 tsk vatten
ev 1 dl vispgrädde
Skålla och mal mandeln. Blanda den med vetemjöl och bakpulver i en skål.
Rör matfett och socker poröst, tillsätt ett ägg i sänder under fortsatt rörning och rör smeten ytterligare en stund. Tillsätt mandel och mjöl blandat med bakpulver. Slå smeten i väl smord och bröad form och grädda i 175° ca 45 minuter. Pröva med sticka. Stjälp upp kakan och låt den svalna något.
Lägg tillbaka kakan i formen. Pricka den här och var och droppa över punschen. Ställ kakan på sval plats att dra.
Koka under tiden kolasåsen. Blanda alla ingredienser utom ev vispgrädde i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Sjud såsen under fortsatt rörning tills den blir tjock, 4 - 5 minuter.
Låt såsen kallna. Tillsätt ev vispad grädde. Häll litet av såsen över kakan. Fyll hålet i mitten med kall vispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar