måndag 24 januari 2011

Punschsavarin med kolasås

Jag minns att vi ibland fick savarin till efterrätt på dagis och fritids, men då var den förstås inte indränkt med punsch utan med spadet till fruktcocktail. Frukten låg i hålet i mitten. Det var så gott!


PUNSCHSAVARIN MED KOLASÅS

2 1/2 dl sötmandel
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
150 g smör eller margarin
4 ägg
2 dl socker

Till indränkning:
3 msk punsch

Kolasås:
2 dl tunn grädde
1 dl socker
1/2 dl sirap
2 msk kakao
2 krm ättiksprit
1 tsk vatten
ev 1 dl vispgrädde


Skålla och mal mandeln. Blanda den med vetemjöl och bakpulver i en skål.

Rör matfett och socker poröst, tillsätt ett ägg i sänder under fortsatt rörning och rör smeten ytterligare en stund. Tillsätt mandel och mjöl blandat med bakpulver. Slå smeten i väl smord och bröad form och grädda i 175° ca 45 minuter. Pröva med sticka. Stjälp upp kakan och låt den svalna något.

Lägg tillbaka kakan i formen. Pricka den här och var och droppa över punschen. Ställ kakan på sval plats att dra.

Koka under tiden kolasåsen. Blanda alla ingredienser utom ev vispgrädde i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Sjud såsen under fortsatt rörning tills den blir tjock, 4 - 5 minuter.

Låt såsen kallna. Tillsätt ev vispad grädde. Häll litet av såsen över kakan. Fyll hålet i mitten med kall vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar