söndag 4 augusti 2024

Smörstekt fläskfilé och krämig kål

SMÖRSTEKT FLÄSKFILÉ MED KRÄMIG KÅL

Gott till fläskfilé - purjolök, vitkål och svartkål i grädde som smaksatts med fransk senap.

4 portioner

1 fläskfilé, ca 600 g
salt, nymalen svartpeppar
1 litet spetskålhuvud
6 blad svartkål
1 stor gul lök
10 cm purjolök
ca ½ dl olivolja
1 dl grovhackad persilja
3 dl grädde
2 msk dijonsenap
smör till stekning

Garnering:
persilja

Till servering:
kokt potatis


Sätt ugnen på 200 grader. Putsa filén ren från hinnor och skär den i ca 3 cm tjocka bitar. Tryck till bitarna med handen så de blir lite tunnare och krydda med salt och peppar.

Skär spetskålen i klyftor. Skär bort den grova stjälken på svartkålen och skär bladen i ganska stora bitar. Skär löken i klyftor och skiva purjolöken tunt. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek spetskål, svartkål, lök och purjolök tills det får lite färg. Salta, peppra och blanda ner persilja. Lägg över det i en ugnsform.

Koka upp grädde med senap i stekpannan. Stek filébitarna tills de får fin färg på bägge sidor. Lägg dem ovanpå grönsakerna i formen när det återstår ca 10 minuter av tillagningstiden i ugnen. Garnera med persilja och servera gärna kokt potatis till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar