LAX- OCH RÄKGRATÄNG MED BÉARNAISETOPPING
Du kan använda fryst lax till gratängen eller annan fisk, som t ex torsk.
4 portioner
½ purjolök
400 g färsk bladspenat
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 bitar laxfilé utan skinn à 175 g
500 g oskalade räkor
Béarnaisetopping:
2 dl béarnaisesås, finns att köpa färdig
2 dl turkisk yoghurt
2 dl riven lagrad ost
Garnering:
räkor, se ovan
citron
dillvippor
Tillbehör:
färskpotatis
Sätt ugnen på 200 grader.
Ansa och strimla purjolöken. Skölj och ansa spenaten. Fräs lök och spenat blankt och smidigt i en stekpanna med olja utan att det tar färg. Se till att all vätska kokar in. Pressa ur överflödig vätska om all vätska inte kokar in. Salta och peppra. Lägg över spenaten och purjon i en smord ugnsform.
Putsa laxbitarna och lägg dem på spenatbädden. Skala räkorna. Fördela hälften av räkorna på laxen och spara resten till garnering.
Béarnaisetopping:
Blanda béarnaisesås, yoghurt och ost och bred eller klicka ut över laxen och spenaten.
Gratinera strax under mitten av ugnen ca 20 minuter. Garnera laxen med räkor, citronklyftor och dillvippor och servera med kokt färskpotatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar