KYCKLINGFILÉ I GRÄDDSÅS
Kycklingen och såsen kan serveras var för sig om man vill. Stek i så fall kycklingen helt färdig.
4 portioner
500 g potatis
1 msk rapsolja
400 g små tomater, gärna på kvist
4 kycklingbröst à ca 125 g,
med eller utan skinn
½ msk olja eller smör
salt, nymalen svartpeppar
3 dl matlagningsgrädde
2 dl crème fraîche
2 kycklingbuljongtärningar
1 kruka färsk basilika
Sätt ugnen på 200 grader.
Tvätta och dela potatisen i klyftor. Lägg dem i en bakpappersklädd långpanna. Blanda med olja, salta och peppra. Tillaga i ugnen tills de är gyllene och mjuka inuti, ca 40 minuter. När ca 12 minuter återstår, lägg på hälften av tomaterna (med kvist om du har det).
Under tiden, torka av ycklingen och bryn den gyllene runtom i smör eller olja i en panna med kant. Salta och peppra, sänk värmen och låt kycklingen tillagas nästan helt färdig 15 - 20 minuter. Ta upp den ur pannan och lägg åt sidan.
Häll grädde, crème fraîche och buljongtärningar i pannan. Vispa och ge ett uppkok. Smaka av med salt och peppar. Halvera resterande mängd tomater. Lägg kycklingen och tomathalvorna i pannan, lägg i 2/3 av basilikabladen och sätt på lock. Låt allt sjuda 5 - 7 minuter.
Servera med klyftpotatisen, de rostade tomaterna och färsk basilika.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar