söndag 21 november 2021

Köttgryta med svamp och ädelost

KÖTTGRYTA MED SVAMP OCH ÄDELOST

Låt köttgrytan med högrev och grönsaker koka länge, så köttet blir mört. Servera sedan ett gott mos på potatis och palsternacka till.

4 portioner

700 g högrev
4 msk smör
salt, peppar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 msk krossade enbär
1 tsk torkad timjan
3 dl vatten
2 msk koncentrerad kalvfond
200 g champinjoner eller trattkantareller
2 dl vispgrädde
1 msk japansk soya
2 msk ljus sirap
150 g ädelost, 30%
1 msk ljus maizenaredning
2 msk hackad persilja

Mos:
600 g potatis
300 g palsternacka
2 msk smör
1 dl mjölk


Skär köttet i bitar och bryn runt om i hälften av smöret. Krydda med salt och peppar och lägg över i en gryta. Skala lök, vitlök och morötter. Hacka lök och vitlök och skiva morötterna grovt. Lägg i grytan tillsammans med enbär, timjan, vatten och fond. Späd med mer vatten om det inte täcker köttet. Låt grytan småkoka 1 timme och 30 minuter. 

Ansa och stek svampen i resten av smöret. Lägg ned i grytan tillsammans med grädde, soya och sirap. Koka upp och smula i ädelosten och låt smälta. Red av och koka ett par minuter. Smaka av med salt och peppar och strö över persilja.

Mos:
Skala och dela potatis och palsternacka i bitar och koka mjuka. Häll av vattnet och mosa med potatisstöt. Rör i smör och mjölk och krydda med salt och peppar. Servera till grytan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar