KÖTTGRYTA MED SVAMP OCH ÄDELOST
Låt köttgrytan med högrev och grönsaker koka länge, så köttet blir mört. Servera sedan ett gott mos på potatis och palsternacka till.
4 portioner
700 g högrev
4 msk smör
salt, peppar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 msk krossade enbär
1 tsk torkad timjan
3 dl vatten
2 msk koncentrerad kalvfond
200 g champinjoner eller trattkantareller
2 dl vispgrädde
1 msk japansk soya
2 msk ljus sirap
150 g ädelost, 30%
1 msk ljus maizenaredning
2 msk hackad persilja
Mos:
600 g potatis
300 g palsternacka
2 msk smör
1 dl mjölk
Skär köttet i bitar och bryn runt om i hälften av smöret. Krydda med salt och peppar och lägg över i en gryta. Skala lök, vitlök och morötter. Hacka lök och vitlök och skiva morötterna grovt. Lägg i grytan tillsammans med enbär, timjan, vatten och fond. Späd med mer vatten om det inte täcker köttet. Låt grytan småkoka 1 timme och 30 minuter.
Ansa och stek svampen i resten av smöret. Lägg ned i grytan tillsammans med grädde, soya och sirap. Koka upp och smula i ädelosten och låt smälta. Red av och koka ett par minuter. Smaka av med salt och peppar och strö över persilja.
Mos:
Skala och dela potatis och palsternacka i bitar och koka mjuka. Häll av vattnet och mosa med potatisstöt. Rör i smör och mjölk och krydda med salt och peppar. Servera till grytan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar