lördag 3 oktober 2020

Äppelkyckling

ÄPPELKYCKLING

Här steks kycklingen i grytan och bjuds tillsammans med en god äppelröra. 

Ca 4 portioner

1 kyckling
1 citron
1 tsk salt
1 krm peppar
ca 1 dl hönsbuljong
2 äpplen
100 g rökt skinka
1 purjolök
3 dl grädde
1 msk koncentrerad kycklingfond

Garnering:
färsk timjan


Skölj och torka av kycklingen. Dela citronen och gnid in fågelns in- och utsida med den. Krydda med salt och peppar. Bryn kycklingen vackert gyllene runtom i litet matfett över inte alltför hög värme. Sänk värmen och häll buljongen i botten av stekgrytan. Låt kycklingen bräsera under lock ca 45 - 50 minuter eller tills den är genomkokt.

Kärna under tiden ur äpplena och skär dem i tärningar. Ansa och strimla purjolöken. Strimla skinkan. Fräs äpple, purjolök och skinka i litet matfett. Tillsätt grädde och kycklingfond. Låt det koka upp och smaka av med salt och peppar. 

Ta upp kycklingen och dela den i 4 bitar. Lägg ned dem i äppelröran och låt kycklingbitarna puttra med ca 5 minuter. Garnera med litet färsk timjan.



Foto: Hans-Ove Ohlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar