SEMIFREDDO MED LEMON CURD,
MARÄNG OCH PISTAGEMANDEL
Glass, parfait, semifreddo - kärt barn har många namn. Men det finns skillnader. Semifreddo och parfait är samma sak fast på olika språk, italienska och franska. Ingredisenserna är ägg, grädde, socker och smaksättning som fryses in "stillastående". Det gör däremot inte glass som fryses in under omrörning. Semifreddo är en perfekt glassvariant för dig som inte har någon glassmaskin.
4 portioner
4 ägg
1 nypa salt
1½ dl florsocker
rivet skal och pressad saft
av 1 citron
4 dl vispgrädde
3/4 dl skalade pistagemandlar
1 dl lemon curd
100 g minimarängdroppar
eller lätt krossade maränger
Garnering:
125 g hallon
½ dl pistagemandel
citronmeliss
Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna med en nypa salt till ett hårt skum i en helt torr och ren skål. Vispa äggulor och florsocker riktigt fluffigt. Tvätta citronen och riv skalet. Blanda skal och pressad citronsaft i äggulesmeten. Vispa grädden fluffig. Vänd ned grädde och äggvita i äggulesmeten. Hacka pistagenötterna grovt och blanda i.
Varva smeten med lemon curd och maränger i en skål som rymmer ca 2 l. Täck över med lock eller folie. Låt stå i frysen ca 6 timmar. Skopa upp glassen i serveringsglas och garnera med hallon, grovhackad pistagemandel och citronmeliss.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar