GRÄDDIG LAXGRATÄNG MED VITT VIN
OCH RÄKOR
Underbar krämig laxgratäng med räkor och spritsat potatismos. Garnera med romkorn och servera med citronklyftor och en blandad sallad.
4 portioner
500 g laxfiléer i portionsbitar
1 tsk salt
2 krm peppar
1 dl riven ost
Potatismos:
750 g potatis
1 msk smör
1 äggula
2 msk mjölk
1 tsk salt
2 krm peppar
Sås:
1 msk smör
1½ msk vetemjöl
2 dl grädde
2 dl vitt vin
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk tomatpuré
2 msk hackad dill
1 tsk salt
2 krm peppar
200 g räkor med skal
Garnering:
räkor
dill
ev röd kaviar
Servering:
citroner
sallad
Börja med potatismoset. Skala potatisen, dela i bitar och koka den mjuk. Häll av vattnet och mosa potatisen med en elvisp direkt i kastrullen. Tillsätt smör, äggula, mjölk, salt och peppar och mixa ihop moset.
Sätt ugnen på 250°. Koka laxbitarna i saltat vatten några minuter. Ta upp dem med hålslev och lägg dem på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra.
Smält smöret i en kastrull, rör ned mjöl och späd med grädden. Låt koka upp under omrörning. Låt sjuda några minuter. Tillsätt resten av ingredienserna till såsen under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Skala och dela räkorna och blanda ned dem.
Spritsa eller klicka ut potatismos runt fisken. Häll såsen över fisken och strö över osten. Sätt in den längst ned i ugnen 10 - 15 minuter eller tills gratängen är varm och har fått fin färg. Garnera med räkor, dill och ev romkorn. Servera med citron och sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar