fredag 25 september 2020

Fromagejordgubbstårta

FROMAGEJORDGUBBSTÅRTA

Du kan göra tårtan i god tid i förväg. Sedan är det bara att garnera tårtan strax innan den ska serveras.

Ca 10 bitar

2 stora äggvitor
1 ägg
1 3/4 dl florsocker
200 g sötmandel
1 tsk bakpulver

Jordgubbsfromage:
5 gelatinblad
3 ägg
1 dl socker
rivet skal av 1 citron
½ dl utspädd jordgubbssaft
1½ dl jordgubbssylt
200 g jordgubbar
3 dl vispgrädde

Garnering:
jordgubbar
1½ dl vispgrädde


Sätt ugnen på 150°.

Mal mandeln och blanda samman den med 3/4 dl florsocker och bakpulver. Vispa äggvitorna till hårt skum.Vispa ägget med 1 dl florsocker tills smeten är ljus och pösig. Rör ned äggvitorna och mandelblandningen försiktigt i äggsmeten. Rita en rundel på ett bakplåtspapper. Klipp ut och lägg i botten av en form med löstagbar kant. Smörj formen ordentligt både i botten och på kanten och bröa den sedan. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen ca 35 - 40 minuter eller tills kakan känns torr.Ta loss kakan och låt den kallna på galler.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Krama ur vätskan från gelatinbladen. Värm jordgubbssaften och lägg ned gelatinbladen. Låt dem smälta. Rör ned den svalnade saften i äggsmeten. Mosa jordgubbarna och rör ned dem i äggsmeten tillsammans med jordgubbssylt och rivet citronskal. Lägg tillbaka tårtbottnen i den rendiskade formen och häll fromagen över. Jämna till ytan och ställ tårtan kallt minst 3 timmar.

Garnera gårtan med gräddtoppar och jordgubbar.



Foto: Hans-Ove Ohlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar