FROMAGEJORDGUBBSTÅRTA
Du kan göra tårtan i god tid i förväg. Sedan är det bara att garnera tårtan strax innan den ska serveras.
Ca 10 bitar
2 stora äggvitor
1 ägg
1 3/4 dl florsocker
200 g sötmandel
1 tsk bakpulver
Jordgubbsfromage:
5 gelatinblad
3 ägg
1 dl socker
rivet skal av 1 citron
½ dl utspädd jordgubbssaft
1½ dl jordgubbssylt
200 g jordgubbar
3 dl vispgrädde
Garnering:
jordgubbar
1½ dl vispgrädde
Sätt ugnen på 150°.
Mal mandeln och blanda samman den med 3/4 dl florsocker och bakpulver. Vispa äggvitorna till hårt skum.Vispa ägget med 1 dl florsocker tills smeten är ljus och pösig. Rör ned äggvitorna och mandelblandningen försiktigt i äggsmeten. Rita en rundel på ett bakplåtspapper. Klipp ut och lägg i botten av en form med löstagbar kant. Smörj formen ordentligt både i botten och på kanten och bröa den sedan. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen ca 35 - 40 minuter eller tills kakan känns torr.Ta loss kakan och låt den kallna på galler.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Krama ur vätskan från gelatinbladen. Värm jordgubbssaften och lägg ned gelatinbladen. Låt dem smälta. Rör ned den svalnade saften i äggsmeten. Mosa jordgubbarna och rör ned dem i äggsmeten tillsammans med jordgubbssylt och rivet citronskal. Lägg tillbaka tårtbottnen i den rendiskade formen och häll fromagen över. Jämna till ytan och ställ tårtan kallt minst 3 timmar.
Garnera gårtan med gräddtoppar och jordgubbar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar