torsdag 17 september 2020

Festfilé

FESTFILÉ

Fyll fläskfilén med vårens färska spenat och bjud underbart gott vitlökssmör och ädelsås till.

Ca 4 portioner

1 fläskfilé, ca 600 - 700 g
salt, peppar
1 pkt bacon, 140 g

Fyllning:
300 g färsk spenat
2 schalottenlökar
1½ vitlöksklyfta
½ dl crème fraîche
salt, peppar

Ädelsås:
3 dl grädde
sky från fläskfilén
50 g ädelost
äkta soya


Sätt ugnen på 200°.

Skölj den färska spenaten. Koka upp lättsaltat vatten och lägg i spenaten. Låt den koka ca 4 - 5 minuter. Låt spenaten rinna av. Skala och finhacka löksorterna och hacka spenaten. Fräs löken mjuk och glansig i litet matfett. Tillsätt spenaten och crème fraîche. Låt allt fräsa samman någon minut. Smaka av med salt och peppar.

Skär upp fläskfilén från långsidan men låt den hålla ihop i botten. Banka ut fläskfilén med en kastrull eller handen till en platta, ca ½ cm tjock. Salta och peppra lätt. Fördela spenaten över hela köttet. Rulla ihop som en rulltårta. Fäst med tandpetare eller bind om med steksnöre. Bryn filén runtom i litet matfett och låt den kallna.

Ta bort tandpetare eller steksnöre. Vira baconskivorna runtom. Lägg fläskfilén i en eldfast form. Stick in en köttermometer där filén är som tjockast. Stek mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills termometern visar 63°. Låt filén vila.

Vispa ur stekpannan med litet vatten. Häll det i en kastrull tillsammans med grädden. Låt det koka upp. Smula ned osten och låt den smälta. Smaka av med äkta soya och kanske litet peppar. Skär fläskfilén i skivor och bjud köttet med såsen och vitlöksmos.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar