DAGENS RECEPT 16-07-30
MARÄNGSVISS MED JORDGUBBSSÅS
Bjud på en somrig variant på marängsviss med hemlagad jordgubbssås.
4 portioner
Maränger:
3 äggvitor
1 tsk ättiksprit, 12%
2 dl socker
Jordgubbssås:
300 g färska jordgubbar
1 dl socker
½ dl vatten
saft och rivet skal av ½ lime
Till servering:
god vaniljglass
2 dl vispad grädde
Sätt ugnen på 110°. Lägg äggvitorna i en helt ren rostfri bunke. Tillsätt ättikspriten och vispa vitorna till vitt, hårt skum. Vispa ned sockret litet i taget och vispa tills sockret smält och smeten är fast och blank. Klicka ut små maränger, ca 20 st, på plåt med bakpapper. Tänk på att marängerna sväller, så klicka dem inte för tätt. Grädda mitt i ugnen ca 50 - 60 minuter. Känn att de lossnar lätt från plåten, låt dem annars stå kvar en stund till i ugnen.
Skär bort bladfästet på jordgubbarna och skär dem i mindre bitar, men spara några till dekoration. Lägg jordgubbsbitar, socker, vatten, limeskal och -saft i en kastrull. Värm tills jordgubbarna mjuknat och sockret har smält. Mixa till en len och fin sås.
Varva glass med maränger, vispgrädde och jordgubbssås på fyra desserttallrikar eller i glas. Garnera med färska jordgubbar.
Choklad, hackade nötter, mandel eller rivet citron- eller limeskal är gott att smaksätta marängsmeten med.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar